torsdag 27 november 2008

ännu en dag hemma med grabbarna...

Jag har fortfarande grabbarna hemma, vinterkräksjukan härjar än på förskolan så vi håller oss borta! Jag ringde och kollade idag, alla barn (förutom 4 som håller sig hemma) är hemma sjuka, alltså 16 barn samt alla fröknar. Nu har det spridit sig till dem andra avdelningarna...

Idag ska vi göra ett nytt försök med pepparkaksbak, den här gången ska jag sätta på ugnen. Sedan ska vi till SATS och gympa, grabbarna gillar det mycket mer än jag så dem hojtar just nu att vi ska skynda oss iväg. Jo, jag kommer, mamma ska bara blogga lite först... :-)

Imorgon händer det!!! Imorgon åker jag och en av mina bästa väninnor till Köpenhamn. Vi har gjort resan en gång förut, våren 2007. Det var en sådan succé så jag försöker skjuta åt sidan alla höga förväntningar och bara hoppas att det blir lite av vad vi fick uppleva då. Resan på tåget blev som en lång fikastund, hur mysigt som helst. Vi pratade och pratade och pratade, ojsan vi är i Malmö och så lite mera babbel och tjosan så var vi framme i Köpenhamn. Ut bland gator och torg, trampa målinriktat mot hotellet för att lämna ifrån oss väskorna. Stannade vid Illums bageri och köpte varsitt Wienerbröd med choklad, och sedan fortsatte helgen i vårat tempo. Inga akuta löpningar mot en toalett med en tjoandes sötnos i famnen, vi kunde avsluta meningar, vi satt länge och drack vin efter luncherna, vi strosade i butiker, shoppade en hel del och hade hejdlöst kul nattetid. Ikväll ska jag packa väskan, lätt, för jag vill få plats med nya kläder också.

onsdag 26 november 2008

adventspyssel och annat

Pojkarna var hemma med mig idag. vi åt pepparkakor och pysslade! Det blev tomtar på blompinne! Vi hade superkul!

Vi använde oss av vitt, rött och grått filttyg (eller vad det heter), något vaddaktigt (har säkert också ett namn) och så blompinnar förstås. Det blev väldigt mycket klister överallt (jag skrapar fortfarande bort klister från fingrarna) men pojkarna blev så stolta och sprang omkring med sina tomtepinnar och ville genast stoppa ner dem i blomkrukor och i fruktskålen och massor av andra ställen. Men jag lyckades övertala dem att tomtarna får komma fram när dem är klara med alla julklappsförberedelser med "stortomten", några dagar innan julafton... Det där med julklapparna tog skruv och dem stoppade ner alla tomtepinnarna i en glöggkanna...



Vi åt lunch i Täby Centrum för att sedan besöka Carima i hennes nyöppnade butik i centrumet. Hon hade gjort det fantastiskt fint. Med små och enkla medel och med bara några dagars förberedande har hon och hennes kolleger skapat en stämningsfull blomsterbutik med massor med inredningsgodbitar.


Lycka till med butiken Carima!

tisdag 25 november 2008

en hundkompis

På valpkursen sa dem så många gånger att det är jätte bra för valpen om den får en hundkompis att leka med några gånger i veckan. Lady ska helst inte hälsa på alla förbipasserande hundar, bara någon gång ibland men endast på mitt kommando. Jaha, hur får man en sån där hundkompis tänkte jag. Annonserar man? "Valp på 10 mån söker en go och glad hundkompis. Du ska vara stabil, pålitlig, gilla att ta långa promenader, snäll, rolig och inte alltför dominant." He he jo men visst! Ja ja, min Lady blir nog lycklig ändå, med eller utan hundkompis, tänkte jag uppgivet. Men nu har hon faktiskt en hundkompis! Titsi, en femårig go och glad typ som passar klockrent in på beskrivningen. Det bara blev så. En relation har växt fram med en kund, vi och hundarna har mycket trevligt tillsammans. Vi träffas två gånger i veckan och promenerar och ibland fikar vi efter promenaden. Fantastiskt givande för mig och Lady. Jag får många bra tips om uppfostran, ledarskap, vård och rutiner. Nu ligger Lady och sover tungt, utmattad efter förmiddagens lek och stoj.

Jag har utnämnt Titsi´s matte till min hundcoach. Vilket gör henne lite generad, men jag tycker hon ger mig så många bra tips. Jag har bland annat fått följande leksakstips:

Fyll Dog Pyramid med godis eller torrfoder. Pyramiden håller sig på sin plats med hjälp av tyngden i botten. Sedan kan hunden eller katten arbeta ut det goda genom att få Pyramid att gunga och svänga åt olika håll så att godisen rasar ut. Starta med många små bitar. Visa hunden eller katten att godisbitar fylls på. Låt sedan djuret själv lista ut hur godisbitarna ska komma ut. När hunden eller katten puttar och slår med tass eller nos börjar Dog Pyramid att snurra, gunga och svaja åt olika håll och ibland ramlar godisbitar ut ur hålet. Ställ den på golvet, bör ej kastas med. Låt inte hunden bita på Dog Pyramid. Katten är tillräckligt smart för att inte försöka :-). Används under tillsyn ca 15-30 min/gång, inne eller ute. Finns i flera olika färger och även som boll


Design av Nina Ottosson





Ett annat tips jag fick var att vira in hundgodis i en liten handduk, knyta handduken och låta hunden få roa sig med att lista ut hur man får upp handduken.

En tredje variant är att lägga godis i en petflaska och stoppa in en liten handduk i mynningen på flaskan. Alla tre är toppentips som Lady får aktivera sig med på kvällarna när jag myser i soffan. Ett varmt tack Titsi´s matte för att du gör mig till en bättre matte!

Nina Ottosson har designat fler bra aktiveringsprylar så jag vet vad det blir för julklapp till Lady!
http://www.youtube.com/watch?v=cpObL4atxU8

måndag 24 november 2008

påbörjat adventspyntet


Snön lyser upp lite grann i allafall men det är inte en sekund för tidigt att sätta upp lite mysbelysning. En ljusslinga jag fått från svärmor hamnar i fönstret i tv-rummet. Röda kallor får bli julblommorna i det här rummet. Jag gillar röda blommor till julen, men helst inte den röda julstjärnan. Jo jag vet, det är en klassiker, men det är liksom varuhus för mig på nåt sätt. Jag vet inte, jag ändrar mig säkert, det brukar jag göra. Men just nu så föredrar jag istället röda kallor, röda rosor, röda tulpaner m.m. Jag älskar vitt och självklart även vita blommor. Jag har investerat i en vit uppstammad julstjärna som jag har i hallen och i vardagsrummet, men mer om det en annan dag...

ny dörrdekoration




Fick ett önskemål om att sälja den varianten jag har på min dörr. Självklart - vad roligt! Den här varianten med mossa och grön rosett är fin åt båda håll så den har jag själv hängt upp på altandörren. Kul med jul!

Snö är kul...



...tycker mina pojkar som rullade sig i snön, kastade snöboll och gjorde snöänglar. Jag passade på att titta på mina rosenknoppar och tänk en rosa stoltserar i det vita! Det var fantastiskt uppfriskande därute.



söndag 23 november 2008

Söndag - min första fototriss

Var inne på Lottas trädgårdsblogg och blev inspirerad att besöka bloggen Fototriss. Läste om dagens tema, fota ovanifrån. Ja här kommer mina bidrag. Vad roligt det är att fota, det här kommer jag att fortsätta med. Det är extra roligt att följa en blogg som Fototriss och följa olika teman!

Först var jag bara tvungen att ta med ett fotografi från i somras på min sons söta fötter i sanden...

En treårings sandiga fötter.








Sedan blev det en bild som min femårige son tagit, vet ej vad som är motivet, kanske den gröna pennan som ligger på golvet...


Ur en femårings perspektiv.







Tredje bilden tog jag i dag. En lilja - ovanifrån... Jag kan inte mycket om foto, tog några bilder på liljorna, men det blev inga roliga bilder. Så jag började skruva på en knapp för olika inställningar på kameran - ja något nytt för mig. Hittade en inställning för blommor! Så här blev det...

Inuti en lilja.

Bakfiasko

Ha ha ha

Blev inspirerad av en blogg igår, Magnolia. När jag kom hem från Julmässan i Årsta idag, tog jag fram pepparkaksdegen. Jag är usel på att baka så det är en självklarhet att pepparkakor hos mig görs på färdig deg. Jag och min femårige son kavlade och gjorde fina figurer som vi lade på bakplåten och jag blev stolt när jag fann bakplåtspapper i skafferiet - inte likt mig.

Så jag följde instruktionerna på degpaketet. Första plåten såg ju riktigt bra ut. Mellan första och andra plåten gräddade vi köttbullar så jag vred upp gradantalet när köttbullarna var klara. På den andra plåten låg stora hjärtan som jag ville hänga upp i köksfönstret. Hmm dem fick aldrig någon färg och när dem svalnat upptäckte jag att dem fortfarande var mjuka. Satte in tredje plåten, ja utan att reagera på resultatet på den andra. Det hände absolut ingenting med dem söta små kakorna i ugnen. Aha - jag hade inte satt på ugnen, det var bara lampan i ugnen som var på. Så jag vred på ugnen - MEN glömde bort att sätta på klockan och självfallet så glömde jag bort pepparkakorna. Det blev 8 små gyllenbruna pepparkakor som jag kunde lägga i en alldeles för stor aluminiumburk, resten, dem mjuka kakorna hamnade i papperskorgen och likaså dem kolsvarta.

lördag 22 november 2008

Kransarna är klara

Nu har jag bundit klart kransarna som MasterGarden börjar sälja nästa vecka. Vilken tid det tog. Fingrarna värker, men det var fanstastiskt roligt! Fick mina första kommentarer igår - på bilden med den gula rosenknoppen. Vad det värmde, inte själva kommentarerna, vilka var söta i sig, utan det som verkligen var glädjande var att några faktiskt har tittat på min bild och besökt min blogg. Helt otroligt! Jag kan inget om bloggar, började för första gången denna vecka att läsa bloggar och startade således min egen blogg. Jag har inte läst så många bloggar, men dem jag har kikat på har imponerat stort på mig. Vilken kreativitet och vilka talanger det finns därute i cyber! Lottas trädgård har något särskilt tycker jag. En personlig touch mycket information, vackra bilder, trevlig text. Jag har försökt börja följa den och några andra, men jag har inte lyckats än. Men jag lär mig hela tiden.




fredag 21 november 2008

Fredagsfärg - gul & grön


Jag tänkte prova att vara med i Fredagsfärger för första gången! Kul! Jag tog en bild på en gul rosenknopp i min gula rosenrabatt. En kämpande knopp i kylan...

Skavlöten på kransarna


Har promenerat i Skavlöten idag. Solens låga strålar sken in genom trädkronorna som spotlights på stenar och mossa. Det var helt fantastiskt vackert! Jag ska designa dörrkransar i helgen och fick oerhört mycket inspiration. Jag vill ta fram många nyanser av skog på mina kransar. Jag ska jobba med fyra grundfärger, vit (snö och frost), grön (blad, barr & mossa), brun (stammar, bark & löv) och röd (bark, bär & himlen). Varje krans ska få en nyans, en grön krans, en vit krans, en brun krans och en röd krans. MasterGarden kommer att sälja dem från och med nästa vecka, det ska bli spännande att se hur det går. Jag undrar jag... det finns ju så många att köpa i affärerna överallt...

torsdag 20 november 2008

Blommor värmer själen

En ståtlig palm (Howea forsteriana - Kentia - Kentia), en julig väldoftande en, mörkröda cyklamen och en bukett rosor fick jag ge min vän idag. Vi åkte hem till henne och placerade ut blommorna. Dem röda cyklamen placerade hon i vita krukor i det vita fönstret under dem vita lamporna mot den vita väggen. Det blev riktigt effektfullt. Palmen fick en plats i ett hörn som fick grönt liv och värme. Enen står på farstubron och väntar på små lampor och rosorna fick stå på bordet. Det blev jätte fint och det kändes som att hon blev nöjd. Jag hoppas det. Men störst effekt hade nog blommorna på vår sinnesstämning tror jag. Vi blev glada! Våra hundar gjorde förstås också sitt till, två valpar som hade jätte kul med varandra.
Senare idag levererade jag krukväxter och ikväll blev jag uppringd av en mycket glad mottagare. Hon tyckte att det var så roligt att komma hem och få placera ut vackra växter i sitt hem. Hon kände sig så glad. Vilken härlig respons jag fått idag, nu är det jag som är glad.

Jag avslutade kvällen på en Tapas restaurang, Mamas & Tapas, med en väninna, en f.d. kollega. Vi åt vitlöksfrästa scampi, friterad potatis med aioli och baconinlindad getost. mmmmm. Har varit där många gånger, alltid lika gott, spanskt och välbesökt.

onsdag 19 november 2008

höstgöra

Det finns ingen anledning att spara trädgårdssysslor till vår och sommar. Så länge tjälen inte är i marken eller snön inte vräker ner, nu i höstmörkret när trädgården är på väg in i vilan är det den bästa tiden för renoveringar av större art i trädgården. Träarbeten såsom altaner, staket, verandor, förråd och stenarbeten såsom gångar, stödmurar, uteplatser, parkeringar är jätte bra att ta tag i nu. Allt är färdigt till våren när vi vill njuta av vårblomning och nya dofter och färger i våra trädgårdar. Ett mark & byggbolag renoverar stengång och byter ut staket hos mig just nu.

Höstgörat är färdigt, det var inte så mycket. Jag har täckt känsliga växter. Ett tunt sönderklippt lövtäcke ligger kvar på gräset för att tillföra mullämnen. Lövhögar ligger runt buskar, perennerna står vissna kvar i rabatterna, dem frosttåligaste perennerna är ännu kvar i några krukor, frosttåliga krukor som står ute året runt. Med andra ord, jag har inte haft några måsten i trädgården den här hösten.
Jag har krattat undan eklöven och strödde kalk på mattan, det gjorde jag i början på denna månad, en dag då solen sken och luften var så där härligt frisk som den kan vara på hösten.

Äppelträdet beskar jag i september, inte så mycket, jag tog bort några vattenskott, alla grenar som växte neråt och så kortade jag av några grenar.

Rosorna klarar sig själva, perennerna likaså, kaprifolerna får klättra fritt i gullregnet såsom murgrönan. Jo, jag delade några dagliljor och spred ut i den gula rosenrabatten. Några spretiga tunga hortensiagrenar vid entrén fick också ge vika för sekatören.
Nu får växterna vila i fred. Rosorna höll ut fram tills förra veckan och hortensiorna blommade långt in på hösten, nu har dem gett upp men dem är vackra än.





tisdag 18 november 2008

Fånga dagen

En regnig novemberdag som denna är det så lätt att bli lite dyster, tappa energin och klaga lite grann. Jag tog en lång promenad med en vän imorse. Det kändes fantastiskt skönt. När jag satte mig för att börja jobba ringde en kär vän. Hon lät uppriven och fick fram att hon behövde prata. Hon satt på Landvetter i Göteborg, hon satt i en massagestol och berättade långsamt hur hon varit med om den nästintill värsta upplevelsen i hennes liv. Hon hade varit på väg till Bryssel, men plötsligt tappade planet höjd, oerhört fort störtade planet ner från 3000 till 1000 meters höjd. Lampor blinkade och hon hörde "clear cabin". Hon tänkte på barnen, hur hon stressat sagt hej då på morgonen. Hon höll sin kollegas hand och kände att nu är det över. Men så plötsligt, på 1000 meters höjd, normaliserades läget och passagerarna blev informerade om att planet skulle nödlanda i Göteborg. Nu sitter hon och väntar på att återvända till Stockholm i ett annat plan. Helt rätt och oerhört starkt av henne att fatta det beslutet.

Vi har varit vänner sedan högstadiet, men redan som två-åringar lekte vi på samma dagis. En kär vän, nästan som familj för mig. Så här i 30-årsåldern, som vi båda befinner oss i, har vi märkt att vi som barn levt oerhört skyddade, men nu är det vi som skyddar våra barn. Vi, vänner och bekanta blir sjuka, drabbas av olyckor eller andra svårigheter i livet. Det kan vara så tufft ibland. Vardagen är stressad av arbete, matinköp, matlagning, städning, osv. Tänk vad viktigt det är att vi lever i nuet, att vi njuter av dagen oavsett regn, rusk eller solsken. Jag tror det är det som är meningen med allt, att våga njuta. Att unna oss att njuta. Imorgon ska jag köpa blommor till henne, jag hoppas hon vill följa med!

måndag 17 november 2008

En fantastisk novemberdag

Solen skiner på den klarblåa himlen, gräsmattan är ännu täckt av frost och altanen blänker med sitt istäcke. Tänk vad fort det växlar från varm grön sommardag till kall vit vinter. Min trädgård hjälper mig verkligen att uppmärksamma årstidernas förändringar och jag kan numera verkligen uppskatta trädgårdens alla olika utseenden. Det är mycket lättare att planera och drömma nu i november än mitt på sommaren. Just nu tänker jag på min efterlängtade syrénbuddleja som jag till våren ska plantera längs med hela altanen. Det lutar åt White Profusion, den är ju så fantastisk.
Det är lite småkyligt här hemma, jag ska gå och tända en brasa nu innan jag sätter igång att jobba. Mmmm vad jag myser här i köksfönstret. Skatorna strosar under syrénen och plockar frön som fallit ner från fröhuset jag hängt upp. Lilla vovven står på bakbenen lutandes mot altandörren och kikar spänt ut mot skatorna. Hon skäller inte, vilket är ett fantastiskt framsteg. Jag besökte precis Lottas blogg så nu spelas grymt bra musik i bakgrunden också.

Imorgon fortsätter vi med staketrenoveringen, vi ska riva ytterligare några meter gammalt vitt smutsigt staket och ersätta med fräscht nytt. Helst hade jag velat leva utan staket, men våran lilla valp smiter så gärna så det går tyvärr inte.



Dina kommentarer gör mig glad!

Dina kommentarer gör mig glad!