torsdag 26 februari 2009

Vi har en vinnare!




Vi har en vinnare i gissningsleken!

Vinnaren av det underbara vindspelet från Different design - så nytt så att det inte ens finns på deras hemsida ännu... men kommer definitivt att finnas på Rum & Trädgård... i montern C07 där Viggbyholms blommor och MasterGarden finns representerade är...


MIA med bloggen MIAS HEM


med det rätta svaret... BLODPUDDING



Grattis Mia! Maila mig din address så skickar jag vindspelet! Jag kan också lämna den i en affär, tex hos KNY....

Utmärkelse


Ett varmt tack för denna utmärkelse Veronica!

Idag får du ett fång tulpaner!


Jag fick så många av grannen att dem inte ens fick plats i den största modellen Alvar Alto vasen.

Så jag fick ställa ett gäng i en annan vas. Och tre stycken utvalda fick en alldeles särskild plats i mini vaser.

Vad är en vän?



Sitter vid mitt köksbord, väntar på att kaffet ska bli klart i bryggaren och tittar ut på snön som töar. Loggar in på bloggen, läser dem senaste kommentarerna. Veronica säger att jag har något hos henne. Jag "går" dit och ser att jag har fått en utmärkelse. Gulligt, jag blir glad och jag ler. Jag sparar bilden för att lägga in den på min blogg. Veronica gör mig ofta glad.

Som liten flicka hade jag många kompisar. Dagiskompisar, kompisar på "landet", ute vid sommarstället alltså, kompisar i skolan, kompisar i alla idrottsföreningarna och brevkompisar kompisar som jag bara träffat någon enstaka gång och bytt address med. Några av kompisarna från förr är idag mina närmaste vänner.

Så började jag att blogga! Det har varit fantastiskt roligt hela tiden. Varför bloggar jag? Jag har inte den blekaste faktiskt. Så impulsiv är jag. Jag började blogga när jag för första gången besökte en blogg, en trädgårdsblogg. Den bloggen besöker jag fortfarande flera gånger i veckan, Lottas trädgård. Visst hade jag hört och läst en del om bloggandet och säkert besökte jag en blogg någon gång utan veta om det i tron av att det var en hemsida kanske. Så jag skapade ett gmail konto och loggade in på blogspot. Jag valde en mall och skrev ett inlägg. Vips så bloggade jag! Så här efter 4 månader i bloggvärlden så har jag "pratat" med många olika människor, vissa pratar jag med nästan varje dag.

Det får mig att fundera lite. Är en bloggvän en riktig vän? Det är i cyber, på internet, mötet, det personliga har aldrig infunnit sig och kommer kanske aldrig att göra. Vänskapen är ganska ytlig. Men för fasen, den värmer ju så gott! Ja, jag röstar för att en bloggvän är en riktig vän!

Eftersom en vän för mig är:
någon som ser mig!
någon som hör mig!
någon som önskar mig lycka!
någon som tröstar mig när jag är ledsen!
någon som gläds med min glädje!
någon som lyfter mig när jag har fallit!
och mycket mer!

fyll gärna i!!!
Kram till alla mina vänner (därmed även bloggvänner)!

onsdag 25 februari 2009

Mina smultronställen

Jag bor i Roslagen. Min mamma är född i Norrtälje och jag har många gånger fått dansa med mamma till Evert Taubes, "I Roslagens famn". Roslagen är mitt bästa smultronställe, och det finns många smultronställen här i mitt bästa smultronställe.


Men smultronställen finns det gott om i hela Sverige. Jag har ju inte rest så där väldans mycket men några för mig är;

  • Västkusten, där min pappa delvis bor, och så kommer min mans släkt från Göteborgstrakten. Åker gärna dit varje sommar. Saltstänk, havskräftor, goa o glada göteborgare, Stenungssund, Rågårdsvik, Halmstad, Tjörn, Orust, Göteborg, Grundsund, listan kan göras lång.
  • Virserum med omnejd, Småland, där några av våra allra bästa vänner växte upp, varje sommar besöker vi dem när dem är hos sina föräldrar i Småland. Bondgårdarna i ett böljande landskap, insjöarna med fiske och bad, en tur med traktorn, små samhällen med underbara små butiker, örtagården i Stinsen och mycket mer.
  • Kalix, några andra av våra allra bästa vänner är från Kalix. Vi har tagit oss dit två gånger, en sommar och en vinter. Jag tror jag gillade vintern bäst. Jag blev helt begeistrad av naturen. En skidtur på älven var magisk och en skidtur på havet var magnifikt. (Trots att jag mestadels flåsade och föll omkull.)
  • Söderköping, varje sommarresa söderut med bil måste inkludera ett stopp i Söderköping. En promenad längs Göta kanal, ett besök på något av dem enastående glasscaféerna och att strosa i dem små gränderna och titta på stockrosor.
  • Viken med omnejd (Höganäs, Mölle m.m), Helsingborg. Förr besökte vi stället ofta och vi trivdes verkligen där.
  • Gotland, reser gärna dit så ofta vi kan. Visby förstås, men hela landskapet på Gotland är helt underbart. Alla dem små & stora gårdarna är så vackra som att tiden stått stilla.
  • Åre, vilket skidställe för att vara Sverige.

Mina smultronställen i Roslagen är bl. a.;

  • Blidö, en ö strax utanför Furusund som bjuder på en vacker lantlig miljö, men med viss civilisation i form av matbutiker, bageri, restaurang, kyrka, läkarmottagning etc
  • Lidö, Fejan, fantastiska öar att vistas på en semesterdag, paddla kajak, njuta av vällagad mat eller bara en strömmingsmacka och en öl på en brygga.
  • Söderöra & Norröra, bilfria öar som är precis så härliga som man ser på "Vi på Saltkråkan", där också filmerna spelades in.
  • sjön Erken, Roslagens idyll för mig. En stor djup sjö med mycket bra fiskemöjligheter, tyst, nästan inga båtar, ofta vindstilla, bara granar och lite lövträd, och någon sandstrand att beskåda. Plumsa i vattnet från en båt och låta det kalla svarta vattnet väcka kroppen! (allt vatten känns kallt för mig...)
  • Väddö, med Väddökanalen åt det ena hållet och Skärgården och havet åt det andra hållet. Stora åkrar, många små loppmarknader, vackra trädgårdar, Grisslehamn med underbara caféer, havsbad och små butiker och gallerier.
  • Norrtälje, Roslagens hjärta. Jo men så känns det faktiskt. Här finns ju allt, men på många ställen känns det nästan som att färdas tillbaka i tiden lite grann.
  • Täby, mitt hem.
  • Vaxholm, Skärgårdens huvustad som jag tycker så mycket om att åka till. Bara för att strosa bland alla vackra hus, sommar som vinter, eller för fika, shoppa, äta glass eller möta någon i båt.
  • Norrtäljeviken, här får familj och vänner träffas. Små kusinerna springer barfota i gräset, vi fiskar, vi badar, vi plockar blommor, vi plockar svamp, vi tittar på båtar, vi ligger på bryggan, vi kastar sten i vattnet, vi matar änderna...

Och i Roslagen blir det förstås väldigt många besök i Handelsträdgårdar. Några favoriter är;

  • Handelsträdgården på Kullön, mysig liten Handelsträdgård som jag tittar in till emellanåt på väg till Vaxholm.
  • Furusunds Handelsträdgård, börjar gärna våren med deras penséer. Men sen kommer pelargonerna - värda sin väntan!
  • Björnö Handelsträdgård, ingen sommar utan deras tomater.
  • Kröns trädgård, så fantastiskt mysigt att gå och strosa i och kika på olika planteringar. En inspirationskälla!
  • Matildas trädgård, måste jag nämna eftersom jag har kört förbi så många gånger, men aldrig haft tillfället att stanna. Den här sommaren hoppas jag det blir av. Då vill jag tajma det till ett kafébesök och barnen måste få följa med eftersom dem ska ha en trädgård speciellt för barn där.
  • Åkersberga Växtförsäljning, här är helt underbart att vistas i. Så mycket fina trädgårdsprylar, från stora paviljonger till små trädgårdsgrodor.
  • Ella trädgård, här är jag som oftast. Personalen är helt otroligt duktiga, snälla och engagerade. Här finns alla växter man söker, eftersom dem gärna tar hem på beställning.
  • Växtplats Nybyn, en liten ekologisk handelsträdgård som verkligen bör besökas. Mormorsromantik och självplock och en stund att njuta.
  • Wallby, har jag missat, hoppas få tillfälle i år.

tisdag 24 februari 2009

Tisdagstema - figur


Idag är jag med på Tisdagstema. Mitt bidrag får bli min groda som välkomnar mig vid dörren varje dag. Den här bilden tog jag i torsdags, dagen innan det började snöa. Nu är allt vitt, vitt, vitt och grodan göms under en stor klick "vispgrädde". Hade jag haft batterier i kameran hade det varit en roligare bild kanske...
Är det någon som vill vara med i min gissningstävling i inlägget nedan? Pris utdelas till den som gissar rätt först.

Gissa vad det är på bilden


Har det med min trädgård att göra?

Har det med min vardag att göra?

Har det med min hund att göra?

Lycka till!

Vinst utdelas till den som först gissar rätt!

Ledtråd 24 februari; Det har med min hund att göra!

måndag 23 februari 2009

Vardagsmat del 6 - Färsk tortelloni med tomatsås


Idag tillagades en av våra favoriter. Tortelloni med svampfyllning, en härlig tomatsås samt stekt bacon och minimajs. Över hela härligheten strör vi massor av färskriven parmesan och på sidan har vi en skål med tunt skuren delikatess korv, en salami t ex.

2 pkt färsk tortelloni, vi gillar svampfyllning, men det finns massor av alternativ
1 burk krossade tomater
1 vitlöksklyfta
2 scharlottenlökar
färsk basilika
salt och peppar

bacon
minimajs

100 g Salchichón Cumbre Real (eller kanske Emilano)
färskriven Parmesan, Parmigiano Reggiano

Låt tomatkrossen puttra i en kastrull. Tärna löken fint fint, stek den i massor med olivolja. Lägg i löken i tomatkrossen, klipp ner basilika, salta och peppra. Låt puttra 10 min, mixa med stavmixer.
Stek bacon, när det nästan är klart kan du vända ner delad minimajs och steka på lite.
Koka tortelloni enlig paketets angivelser - det brukar röra sig om ca 3 min.
Ta bort det vita (om korven har nåt sånt) på korven och skiva den i tunna halvmånar.
Häll upp pastan i ett serveringsfat, häll över tomatsås, baconblandningen. Strö över parmesan och ha korven vid sidan om.
Smaklig måltid!
Parmesan-skola för den som vill veta lite mer! Ber om ursäkt för musiken - inte mitt val.

Utmaning

Gittan med Livets glädjeämnen utmanar mig - det är klart jag vill vara med!

Mina 4 favoritprogram:

House

Melodifestivalen

inrednings och trädgårdsprogram

Wild kids

4 saker som jag gjorde igår:

dammsög

skurade golven

möblerade om i barnens lekrum

skottade snö

4 saker jag ser fram emot:

Rum och trädgård - mässan i Kista

Påskresan till Tyskland

Gå och se Bolt med familjen i veckan

Hundkursen med Lady - Rallylydnad

4 saker på min önskelista:

Friska och glada barn

Friska och glada djur

Friska och glada växter

Ett hus i Toscana :)

Så här är jag - i min trädgård




Från Veronica i Toscana kom denna utmaning!

Jag är
en trädgårdsentusiast.
Jag gillar att lukta på blommor.
Jag äter gärna smultronen vid grinden.
Jag säger ja till lite grävhjälp.
Jag ger mig sällan in bland högt gräs. (för jag är så himla rädd för ormar)
Jag är duktig på att sitta och titta.
Jag stör mig på myrorna i stengången. (men dem stör sig inte på mig)
Jag läser gärna trädgårdsböcker!
Jag är vackrast när jag skrattar.
Jag skrattar när barnen leker på gräsmattan. (Oj - då är jag vackrast riktigt ofta!)
Jag är en typisk knäsittare i vad som helst och oftast utan handskar. Det kan ta timmar att kasta soporna, för plötsligt hamnar jag i någon rabatt. I morgonrock, finklänning, whatever. Får köpa handkräm därefter!
Jag har aldrig gjort vinbärssaft.
Jag är lycklig när syrenen blommar.
Jag trivs inte utan blommor och blad.
Jag är dålig på att låta bli att plocka äpplen när dem är omogna. Jag blir ju så sugen - men det är ju så surt.
Jag är rädd för ormar. Men jag klappade faktiskt en orm på Skansen i höstas. Jag är mycket stolt! Jag var ju tvungen att visa grabbarna att ormar behöver man minsann inte vara rädd för. Man ska älska alla djur. Jomen visst! Den söta ormflickan förstod direkt och hjälpte mig hela vägen fram. Hon lade nämligen handen över ormens huvud och då kändes det lättare. Så snart hoppas jag kunna stryka detta!
Jag älskar doften av får. Nä, :) det fick stå kvar - kul felstavning! Det ska vara doften av vår!
Jag uppskattar när mina barn visar ett intresse för djur och natur.
Jag tror på kärleken.
Fåren och våren gav mig inspiration att söka efter denna vårbild som jag tog på väg till sommarstället förra våren.

Månadsbilden - februari

Bilden ljuger - nej en bild kan inte ljuga förstås, men det jag syftar på är att den visar inte dagens äng! Det har snöat i två dagar och här är allt, precis allt täckt av vispgrädde.

Kärleksörten är helt underbar med sin snöluva, tom syrenen är vintervacker med massor av snöbollar i sitt ris. Häggens stam har ett snötäcke på ena sidan som klättrar hela vägen upp till kronan.

Gräsmattan såg ut som ett hav av vispgrädde - i några sekunder - sen for svarta faran runt, jag vet inte vad hon hade för sig, såg ut som om hon försökte dammsuga upp allt det vita. Vilket resulterade i såna där ruskningar från öra till svans säkert tjugo gånger. (Undrar vad det heter för den hundkunnige, jag kallar det hundskak.) Nu ser mer gräsmattan ut som om det har varit gocart rally här i helgen.
Här är vitt vill jag lova! En dag med Annika Christensen så skulle man kunna fylla ett helt galleri med bilder! (Jag har besökt hennes hemsida nu på morgonen, så nu har jag ett härligt fågelkvitter i bakgrunden.)

I torsdags klickade jag månadsbilden för februari och så här har det nog sett ut här hos mig mestadels av månaden. Ett tunt vitt täcke och sådär isigt kallt. Så lite sanning för den med sig.
Hos Camilla finns en stor samling av månadens bild runt om i världen. Urläckert!

fredag 20 februari 2009

Trädgårdsdesign

Det är klart att jag kan skriva ett inlägg om hur man kan tänka när man vill planera sin trädgård! Bara roligt att DU frågar. *ler*

Några punkter man kan använda som verktyg. Nu finns det extremt många därute som gör det här utan att tänka, det liksom faller sig naturligt. Men vissa tycker att detta bara är jobbigt! Vi kan inte vara bäst på allt. NJUT I DIN TRÄDGÅRD. Alla har vi olika behov och intressen. Men kunskap har inte med saken att göra - kunskap kommer om intresset finns.

Nummer ett ABSOLUT VIKTIGAST
  1. UTGÅ IFRÅN DIG SJÄLV, vad vill du och den/dem du bor med? Hitta lugnet. NJUT I DIN TRÄDGÅRD.
  2. Utgå ifrån huset, trädgården och omgivningen för att hitta en struktur. Här kan man gå bet, bli osäker och tappa lusten. Jamen då ska man absolut ringa en trädgårdsdesigner. Lite idéer för struktur och huvudväxter kostar ju inte mycket pengar. Men annars är det bara att fortsätta att planera. Fatta penna och papper.
  3. Ställ några frågor till dig själv.
  • Vad ska jag använda trädgården till? Den här frågan brukar leda till en naturlig rumsindelning av din trädgård.

Vill jag ha mycket lekyta, bollspel, gungor?
Vill jag ha mycket rabatter?
Vill jag kunna sola och bada?
Vill jag kunna känna, smaka, dofta, lyssna?
Vill jag ha flera sittplatser?
Vill jag kunna kombinera många användningsområden?
Planering -Det är lite synd om allt blommar och är som vackrast när du brukar vara bortrest. Tänk på att välja växter som är som vackrast när du är hemma.

  • Vilka förutsättningar gäller?

Jorden - är den lerig, sandig?
Vatten - samlas det mycket vatten?
Marken - vad är det för jorddjup, finns det berg?
Tomten - är det naturtomt, eller är det en nyanlagd tomt?
Växterna - vad finns det redan på tomten och vad trivs hos mig?

  • Vad får det kosta?

Det kan bli kostsamt att inhandla växter utan en plan. Växter som inte klarar sig eller som man vill byta ut för att det inte blev så lyckat. En idéskiss är ofta ekonomiskt fördelaktigt istället för att sporadiskt gå och plocka på plantskolan.
Hur gör jag en budget?
Går det att ta fram en kostnadskalkyl?
Jag kanske vill lägga upp det i flera projekt?Hur håller jag ner kostnaderna?

  • Vilka färger tycker jag om?

Det är inte alltid så enkelt och självklart vilken färg man skall välja. Det är en del man kan tänka på för att uppnå ett bra resultat.
Färger gör sig olika i olika ljus. Till exempel så är rosa oerhört effektfullt i skugga, men kan nästan bli osynligt i starkt ljus. Vitt gör sig också bra i skugga. Vill man välja en "vit rabatt" bör man dock tänka på att bara vitt kan också bli "osynligt" och det finns lite knep för att framhäva det vita, t.ex. att kombinera vita växter med gråbladiga växter. Grått framhäver nämligen vitt.
I halvskugga gör sig blått och pastell bra.
Rött och gult är fantastiskt i solljus och rödbladiga växter är oerhört effektfullt när solen ligger på!

  • Vilken stil eller stämning vill jag ha i min trädgård?

Stilerna är många och det är inte alltid så lätt att veta vad man vill ha för stil. - Utgå främst ifrån dig själv. Sök inspiration och arbeta utifrån omgivning och hus. - Våga blanda stiler, men dela upp stilerna i olika rum i trädgården.
Stämningen Vad är vackert från huset? Det är vanligt att man planerar när man står i sin trädgård och ser sig omkring. Glöm inte att gå in i huset, ställ dig där du brukar stå och titta, vid köksfönstret eller kanske i sovrumsfönstret. Där ögat hamnar kan man lägga mycket energi, gärna med året runt effekt och med lite dofter som lockar dig ut i trädgården när du öppnar fönstret.

  • Vilken effekt vill jag åstadkomma?

Känslan -Vill du höra något? Rasslande löv, humlor som surrar, vatten som porlar. - Vill du kunna smaka på dina växter, söta hallon, ljuva smultron, krispiga krusbär, syrliga vinbär, eller örter i mängder för att variera grillmenyn? -Vill du njuta av att känna på dina växter, en kruka med lammöron vid din favoritplats får dig kanske att slappna av. -Vill du hänföras av ljuva dofter hemma hos dig? Schersmin, kaprifol, citronmeliss, lavendel, äppelblom.
"Året runt effekten" -Fokusera på entréer och uteplatser. Perenner med vackra fröställningar, kanske kärleksört eller varför inte vidjehortensia - de är även vackra om vintern. Prydnas-gräs som svajar lugnande harmoniserar med dem flesta växter och är även vacker om vintern. Bambu, fantastisk grön året runt. Vackra former, buxbom, idegran, liguster. -Växter som har röda stammar om vintern lyser upp och välkomnar.

  • Vilka problem vill jag komma till rätt med?

Problem som jag vill komma ifrån kan vara;
- snöskottning på konstigt underlag
- för skuggigt
- för blött
- för soligt
- för tråkigt...

  • HUR MYCKET TID ÄR JAG BEREDD ATT LÄGGA NER?

Viktigt att tänka på är hur mycket tid du är beredd att lägga ner vid förändringsprocessen samt hur mycket tid du är beredd att lägga ner på underhållet. Var ärlig mot dig själv! EN TRÄDGÅRD ÄR TILL FÖR ATT NJUTA I INTE FÖR ATT BLI STRESSAD AV. Hellre en blomma som gör dig glad än hundra som stressar dig.

Nedan har vi ett exempel på personer som älskar naturen men finner ingen inspiration och har tröttnat på sin tomt. Målet var kanske en prunkande perennrabatt, men inget blev av... Med lite hjälp och nya idéer gjorde vi tillsammans om entréen till en mer lättskött entre.


torsdag 19 februari 2009

Trädgårdsdrömmar i februari - en utmaning...

... som jag mer än gärna är med på!


Drömma är nog min favoritsysselsättning!


Just nu drömmer jag om en Syrenbuddleja 'White profusion' som skall omgärda hela altanen!


Men jag drömmer nog inte om att vi måste byta ut hela däcket först...

Hos Handplockat finns massor av trädgårdsdrömmar samlade!

Rum & Trädgård - Kistamässan

Nu börjar det närma sig! Den 5 mars slår portarna upp för Rum & Trädgård, trädgårdsmässan i Kista, strax utanför Stockholm.

Förberedelserna pågår för fullt. Jag kommer att vara en extra hand för Carima Polz som håller i en av idéutställningarna samt står i monter C:07. Jag kommer att finnas i montern under hela mässan för att marknadsföra ett förstärkt samarbete mellan MasterGarden och Viggbyholms Blommor.

Jag hoppas att jag kanske ser någon av er där, det vore ju jätte kul!

onsdag 18 februari 2009

Ut och klipp och plocka redan nu

Nu kliar det i fingrarna och jag längtar efter att komma ut och klippa och plocka. Det är ju så härligt men man kan tjuvstarta redan nu.

Blåbärsriset - tog jag med mig från en hundpromenad i mitten på januari. Det är fortfarande fantastiskt i en vas här på köksbordet. Ibland för sig självt, ibland i sällskap med några tulpaner som nu.

Forsythian - är ju inte världens fantastiska buske. Jag har flyttat på min från altankanten till i ett litet hörn mellan oxeln och häggen, men när den blommar är den faktiskt ett blickfång, även därborta i hörnet. Så varför inte ta in blickfånget! Idag ska jag ställa in några kvistar i ljummet vatten i en stor vas i badrummet. Jag hoppas på att få njuta om några dagar.

Här hemma står vide och vitsprejade björkkvistar tillsammans i en vas utan vatten. Ja, då kan även den allergiske få njuta. Den står sig i månader.

Körsbärskvisten - är ju bedårande med sina söta små blommor som snabbt slår ut i vasen. Finns även att köpa för några tior i handeln för den som saknar trädet i sina ägor. Mitt lilla körsbärsträd kan jag inte med och röra så jag får väl köpa några kvistar när andan faller på.

Magnolia - ja, varför inte magnolia i vasen! Jag kan bara gratulera till alla er som får njuta av en magnolia på tomten och snart kanske även i köket. Urläckert! Det hade jag själv inte tänkt på utan fick inspirationen från Anjas hill. För övrigt en underbar blogg som jag varmt kan rekommendera.

Beskära syren

När ska jag beskära min syren?
Vintern är här, det är kallt så än är det inte riktigt dags - här i Stockholm i varje fall. Men snart, när det är vårvinter är det bra att beskära syrenen. Men då är ju frågan när vårvintern infinner sig och vad händer om jag klipper för tidigt. Det man vill undkomma är frostskador och därför är det bra att vänta till sen-/vårvintern. Det är i slutet av februari och in i mars skulle jag vilja säga, men kanske borde jag ha det osagt för det är ju så olika från år till år. Syrén är ett exempel på en friväxande häck och beskärs på ett annat sätt än en formklippt häck. Efter blomning ska de klippas på samma sätt som du klipper friväxande buskar, det vill säga genom lätt gallring. Tar du bort fröna på syrenen efter blomning blir resultatet fler blommor året efter. Men observera att domherren är överförtjust i syrenens frön så sparar du fröna har du kanske söta små rödmagade domherrar i busken på vintern.
(Bild fr kund som ville klippa ner hela sin häck på 1m - VARNING)

Då vet vi när men då kommer andra frågor.

Jag har redan beskurit min, aj och ve vad händer nu ?
Säkert ingenting, lugn bara lugn, vi pratar bara om dem BÄSTA förhållandena för att minska risken på skador.

Min syren är stor, alldeles för stor och med långa tjocka stammar nedtill, jag skulle vilja ta den på en meter?
Då är det bäst att välja ut några av buskens stora tjocka stammar och ta dem så långt ner du kan komma dvs lämna kvar ca 5 cm av stammen. Då skjuter syrenen ut nya skott från marken. Du vill ju säkert inte ha tjocka kala stammar med en massa ris ovanför vilket man får om man tar syrenen på en meter.

Om jag inte vill beskära den nu, måste jag vänta till nästa vårvinter då?
Nej då, det går även bra att beskära efter blomningen. Då kan man korta ner busken lite, om man vill bromsa tillväxten, med förhoppning om att få kraftigare och rikligare blomning. Visst kan du korta av en tjock stam här och där också, men se till att göra det långt ner, så nära marken du kan komma.

Hur ska jag lägga snittet?
Det är alltid bra att tänka att vatten lätt ska rinna av, när man beskär. Därför ska man tänka att snittet ska slutta ner, ner bort från huvudgren. Även en stam får gärna snittas snett. Snittet ska gärna vara jämnt utan sprickor eller flagor, därför är det bra att jobba med vassa verktyg. Slit och dra inte i kvistar och grenar, det är värt att hämta sekatör eller grensax. Annars riskerar du att få klippa bort allt året efter då hela grenen har dött. När du lägger snittet ska du ta så mycket som möjligt av kvisten/grenen som ska bort men se till så att du inte är inne och naggar på huvudgrenen.

Samma gäller för beskärning av det som är dött - snygga snitt.

Snart ska jag ut och klappa om mina syrenbuskar, några har jag jobbat med i några år, dem börjar buska till sig nu. Jag har beskurit några stammar per säsong för då har jag kunnat njuta av blomningen under tiden.

tisdag 17 februari 2009

utmärkelse - jag blir så glad

Sötaste Veronica i Toscana har skänkt mig denna utmärkelse som värmer gott här i vinterkylan! Som tack vill jag överlämna denna julros - en liten bloggpin - en liten bloggblomma - jag vet inte vad jag ska kalla det!


Planera häck - nu är det dags! Del 2

Hur hög ska den vara?



Hur bred ska den vara?



Ska den vara vintergrön och nästintill ogenomtränglig?



Ska den vara som en mur eller som ett blomstrande buskage?



Det är inte lätt att välja häckväxt! Själv har jag äntligen bestämt mig!!! (på en del av tomten i varje fall...)


Checklista vid val av häckväxt



  1. fundera noga över vad du vill ha häcken till, se del 1

  2. kontrollera vilket läge, vilken växtzon & förhållande på växtens plats

  3. hur ska häcken se ut, hög, bred, friväxande, formklippt, blommande, vintergrön

  4. kontrollera när häcken når sin slutliga höjd och ev bredd

  5. hur mycket årligt arbete kommer den att ge/vill du ge

  6. kontrollera hur växten växer under jord, tar den mycket näring in mot tomten, sprider den sig med mycket skott

  7. kontrollera växtens namn, ta gärna reda på det latinska namnet & dubbelkolla det på plantskolan, för många av växterna finns det flera olika namnsorter

  8. välj försäljare med omsorg, det är viktigt att du får med rätt växt för det är inte roligt att få göra om arbetet, det är också viktigt att plantorna är väl omhändertagna redan på plantskolan & på handelsträdgården, rotsystemet kan avgöra hur växten tar sig hemma på din tomt

  9. ta reda på plantavstånd och be din försäljare att hjälpa dig att räkna ut antal plantor till platsen


Växter för en klippt häck - obs - glöm inte bort zonangivelserna

upp till zon 8

  • Häckkaragan, Caragana arborescens, slutlig höjd 2,0-6,0 m
  • Häckoxbär, Cotoneaster lucidus, slutlig höjd 1,5-2,0 m, glänsande mörkgröna blad, svarta bär, röd höstfärg
  • Måbär, ribes alpinum, slutlig höjd 1,0-1,5 m,

upp till zon 7

  • Amerikansk hagtorn, Crataegus intricata, slutlig höjd 1,0-3,0 m
  • Gran, picea abies, slutlig höjd, 2,0-7,0 m

upp till zon 6

  • Häggmispel, Amalanchier spicata, slutlig höjd 3,0-4,0 m

upp till zon 5

  • Japansk idegran, Taxus cuspidata, slutlig höjd 2,0-4,0 m
  • Oxel, Sorbus intermedia, slutlig höjd 2,0-4,0 m
  • Tuja, Thuja occidentalis, slutlig höjd 1,0-3,0 m (förekommer en mängd olika sorter med stor variation på färg, form och höjd)

upp till zon 4

upp till zon 3

  • Buxbom, Buxus sempervirens, slutlig höjd 0,5-1,0 m (växer mycket långsamt)
Växter för en friväxande häck - obs - glöm inte bort zonangivelserna

upp till zon 7

  • Norsk spirea, Spirea x cinera 'Grefsheim', slutlig höjd 1,5-2 m, bredd 1-1,5 m

upp till zon 6

  • Dockros, Rosa nitida, slutlig höjd 0,5-0,8 m, bredd 0,6 m
  • Häggmispel, Amalanchier spicata, slutlig höjd 3-4 m, bredd 2-3 m
  • Korallkornell, Cornus alba v. sibirica, slutlig höjd 2-2,5 m, bredd 1-1,5 m
  • Rosenspirea, Spireae x bumalda, slutlig höjd 1-1,5 m, bredd 1-1,2 m
  • Syrén, Syringa vulgaris, slutlig höjd 3,5-4,5 m, bredd 2-3 m
  • Vresros, Rosa rugosa, slutlig höjd 1,5 m, bredd 1,5-2 m

upp till zon 5

  • Häckberberis, Berberis thunbergii, slutlig höjd 1,5-2 m, bredd 1,5-2 m
  • Japansk idegran, Taxus cuspidata, slutlig höjd 2-2,5 m, bredd 1,5-2 m
  • Ölandstok, Potentilla fruticosa, slutlig höjd 1-1,5 m, bredd 1-1,2 m (finns ju även vit (se bild nedan - nyplanterad hos kund) och rosa, men mest känd som gul) (zon 6 är inte orimligt)




upp till zon 4

  • Mahonia, Mahonia aquifolium, slutlig höjd 1-1,5 m, bredd 0,7 m
  • Spärrgrenigt oxbär, Cotoneaster divaricatus, slutlig höjd 1,5-2 m, bredd 1-3 m
  • Bergsbambu, Fargesia murielae, 'Bimbo', slutlig höjd 1-1,5 m, bredd 1 m (sprider sig oerhört, städsegrön)
  • Vidjehortensia, Hydrangea Arborescens, 'Annabelle', slutlig höjd 1-1,5 m, bredd 1-1,5 m
  • Syrenhortensia, Hydrangea Paniculata, 'Grandiflora', slutlig höjd 1-1,5 m, bredd 1-1,5 m

... och så finns det mycket mycket mer...

måndag 16 februari 2009

Vardagsmat del 5 - Ugnspannkaka

Måndag

och helt utan inspiration i köket

och med en mycket dåsig D som jag hade på höften.

Ugnspannkaka med bacon och lingonsylt- helt enkelt.

Barnen var mega hungriga och något fotande blev det inte - nej då hade nog maken tagit dator, kamera och mig också och kylt ner på altanen en stund...

Så en nöjd familj blev det - och ett halvtråkigt vardagsmatsinlägg...

Jag gjorde så här:

Först satte jag ugnen på 225 grader
Sedan kladdade jag lite smör i en panna
och klippte små bitar av ett paket bacon och spred ut
skjuts in i ugnen i ca 5 min

Under tiden
vispade jag ihop smeten
jag började att röra en jämn smet av
6 dl mjölk (det skulle vara 8)
2 dl matlagningsgrädde (vad gör man - mjölken tog ju slut)
3 dl vetemjöl

sedan vispade jag ner ett ägg i taget, totalt 4 ägg
ner med 1/2 tsk salt

Ner med smeten i pannan, rätt över det frästa baconet
Efter 25 minuter var det klart.

Snö snö snö

är det inte vackert? Hoppas ni kan njuta av detta klipp.

Planera häck - nu är det dags! Del 1

Något som är bra att planera redan nu är plantering av häckväxter. Beställa bör man göra snarast möjligt för det är inte ovanligt att favoriterna tar slut. Det vill säga om man vill satsa på färdigvuxet. Annars brukar det lösa sig, men det är bra att vara ute i god tid.

Favoriterna idag är bland annat

Vintergrön liguster
Liguster
Syrén
Idegran
Avenbok
Tuja
Spirea

Att välja häckväxt

När det gäller valet av din häckväxt gäller det att tänka på syftet du har tänkt att den ska fylla. Innan du går till plantskolan är det fördelaktigt om du tänker ut behovet av häckväxt.

Så vad är just ditt behov?
  • Insynsskydd mot gata och grannar. Ja då tar det tid om du väljer små ligusterplantor som på bilden. I värsta fall, om du verkligen lider av insynen får du göra om hela planteringsarbetet och plantera färdigvuxet eller en annan snabbväxande sort. Är du nyinflyttad får du riva upp någon annans beslut, det brukar i alla fall kännas lättare än att bli tvungen att riva upp sitt eget. Här har MasterGarden hjälpt en kund att ta bort en mycket långsamväxande liguster som inte mådde bra och ersatt med färdigvuxen liguster (se bild nedan).
  • blommande väggar
  • förskönande av ett tråkigt staket eller gömma något
  • stort buskage som fyller ut yta och ramar in
  • en kant/tröskel mot en stödmur, sluttning, rabatt eller annat område som ska ramas in
  • eller något annat

Det finns många behov. När behovet är utbenat är det dags att fokusera på utseendet.

  • maxhöjd
  • vintergrön eller ej
  • maxbredd
  • friväxande eller formklippt
  • blommande
  • färger
  • höstfägring
  • vintervacker
  • genomtränglig eller ej

Observera att nu när det är tid att välja växt är det viktigt att tänka på platsen för växten, växtzon, jordmån och läge.

Växtens plats - Häcken ska kunna leva & frodas i den del av landet där du bor. Välj helst inte att plantera en häck som bara precis klarar din växtzon, den kommer att få kämpa för att nätt och jämnt överleva och kommer nog inte i sin fulla rätt.


Här har jorden för hand grävts upp och bytts ut. Nya plantor är på plats och rötterna rotar sig under ett tjockt täcke av barkmylla och plantorna får mycket mycket vatten.

söndag 15 februari 2009

Tillbaka




... från en underbar vecka i vinterlandet Åre!

Tack för alla värmande kommentarer som jag hade att återkomma till!

onsdag 4 februari 2009

Utmaningar från fjärran väster

Anna of Sweden har utmanat mig på någon slags "get to know you better" :)
Jag fnissar i a f gott varje gång jag besöker hennes blogg och på frågan om jag känner dig bättre nu Anna. Ja, faktiskt! Det känns så i a f!

This is me;
Roligaste minne (ett roligt minne)
När min man och jag tillbringade några dagar i ett paradis (Santa Margherita Ligure, Italien). Första kvällen går vi ner till havsbrynet. Havet brusar, lyktor längs stranden ser bara oss. Romantiskt! Jag frågar om vi inte ska ta ett nattdopp. Nja säger han tvekande. Jag lägger mitt söta lilla Lady-huvud (nu syftar jag inte på min hunds förstås utan på Lufsens Lady) på sned, mina stora blå ögon bedjar om romantik. Jodå, han klär av sig och kliver i. Jag vet inte varför jag dröjde så, har liksom en förmåga att göra det, även i hallen faktiskt, men till slut snuddar min ena stortå vattnet och stel som en pinne far jag upp på säkert avstånd. Jag utropar, "Kom upp älskling, de e ju kallt!". Så var det med den romantiken...
Favoritmat
tomat och buffelmozzarella, massor med balsamvinäger och olivolja och ett härligt bröd
Frutti di mare
marängsviss
Favoritfilm (har nog ändrats med tiden)
Candy Candy (en japansk tecknad film)
sedan följde nog Kulla Gulla
Den blå lagunen
Dirty Dancing
Det stora blå
Top Gun
Cocktail
Det stora blå
Pulp Fiction
Sagan om Ringen
Favoritbok
Lassie
Hästen från Kurdistan (Thea Oljelund) i en rad av hästböcker
Blomblad för vinden (Virginia Andrews) och följande Törnbädden, Lustgården, Vindsträdgården
jag jag jag (Unni Drugge)
Den hemliga historien (Donna Tartt)
Hunden (Kerstin Ekman)
Favoritfärg
vit
Svart när det gäller kläder. (nästan som jag kopierade Anna)

Mest pinsamma
fniss - den håller jag för mig själv

Bästa vänner
min man, och så tjejskaran förstås, dem kan jag inte leva utan

Sötaste bebis
Lady min hund

Livs största kärlek
min man


Jag utmanar


och alla andra som läser detta och vill hänga på. Jag vill ju med glädje lära känna er lite bättre också!

Tokig trädgårdsmorsa - de e jag de!

Igår sjöng jag videung för mina pojkar.

Lite dåsigt frågar den äldste (han är 5) vad videung är.

Typiskt trädgårdsmorsan avbryter jag mitt i sången,
springer ner till köket,
knipsar av två små knoppar från riset på skänken,
springer upp till två sittandes pojkar, klarvakna.

Räcker stolt fram varsin videungsknopp.

Dem känner och smekar, fnissar och gosar.

Nattningen tog 30 minuter till. Ytterligare 30 min tills min äldste son gav vika för John Blund.

Ja, det var det väl värt. Vad gör man inte för en mjuk knopp!

Om man är en tokig trädgårdsmorsa.

Kan du njuta i din trädgård på vintern?


Tänk att det är så stor skillnad på klimat i vårt avlånga land! Ja, jag tänker på zonerna. Här i zon 2, zon 3 är vi långt ifrån en söt knopp som ger hopp! Här är det frostigt och riktigt kallt. Snön som föll för en vecka sedan ligger kvar, inte vit och heltäckande utan mycket sticker fläckvis upp och så är det mycket smuts som färgat snön. Nu finns tid att klaga och bara längta till framtiden.

Men är inte livet för kort för att längta till framtiden. Vi lever ju här i detta vinterland. Hur ska jag då leva efter mitt motto, "Njut i din trädgård"? Hur kan jag njuta i min trädgård på vintern?
Jag förstärker det som ögat söker sig till. Det vintergröna, fröställningar, vackra former på buskar och träd, vackra färger på stammar och grenar. Det finns så mycket mer än Rhododendron och Thuja! Det behöver inte vara en mängd, men välj några enstaka ställen och fokusera på dessa. Entrén, ett vackert träd som du vill dra uppmärksamheten till, en rabatt, någon buske. Gruppera vinterskruden.
Fota din trädgård nu, ja just nu så är det enklare att förändra den i vår inför nästa vinter. Fota det du gillar och det du inte gillar.

Entrén
Lägg mycket krut på entrén. Det har du igen vintertid.

En perennrabatt som jag har precis vid min entré har jag kantat med Vinteriberis. En växt som växer mycket lågt och kraftigt. Från tidig vår till sommar glänser den med vita Edelweissliknande blommor. Annars året runt är den mörkgrön med tätt bladverk. Bakom den kan man jobba med en perenn kantväxt som kantnepeta eller liknande för då göms den lite nu på vintern. Vinteriberis är vintergrön och just nu är den fantastiskt vacker -den har ju inte så mycket konkurrens.





På vardera sidan om entrétrappan har jag planterat Hortensia, Annabelle. En spotbelysning framför vardera buske lyser upp entrén när mörkret faller. Jag använder LED ljus som ger en lätt dämpad effekt. Den är inte vintergrön, men vintervacker. I krukor bredvid dörren har jag ljung, lite saker i zink, en zinkkanna med ris i och en vintergrön krans hängandes bredvid dörren.






Några rabattrosor på kortsidan av huset, där vi hämtar ved, tar skydd bakom en kant av lavendel. Lavendel är för mig också vintervacker.

Men även rosbladen är ju fantastiska vissa dagar nu på vintern.







Rhododendron är förstås också mycket trevlig på vintern. När jag flyttade in fanns det 4 utspridda små spretiga buskar i trädgården. Dem har jag nu samlat i en grupp i framkant av en ek. Tillsammans ser dem inte längre spretiga ut. Jag har adderat två till i en annan färg. Nästa år kanske buskarna får en kjol i form av funkia. Vi får se.





Ta inte bort alla träden! Vi älskar våran stooora gran, till trots mot alla besökare som tycker att den inte är "nå snygg".


En uppstammad hägg, 3 st i grupp faktiskt, omgärdas av en liten ligusterhäck.

Vårat Gullregn på ca 7-9 meter är underbart när det blommar. Murgrönan och kaprifolen är sega men det tar sig och snart hoppas jag att dem 5 stammarna ska kläs in i vintergrönt och vintervackert.


Låt någon möbel stå framme, ta inte in allt.

Jag har nämnt några växter, men listan kan göras lång på vintergrönt och vintervackert! Här kommer några till;
Astilbe
Bollthuja, Buxbom, Bergbambu
Curryört
Fruktträd (m. en möbel, lyktor el. annan utsmyckning)
Gräs, prydnadsgräs, Gullgröna
Hasselört
En, prydnadsen
Iberis, Idegran
Julros, järnek
Klätterbenved, Kornell
Lagerhägg
Ormhassel
Spetsmössa, Skuggröna, Sockblomma
Vintergröna (vinca minor)
Småfåglar - så glöm inte att ge dem vackra små mat!
Och sist men allra minst:
Stenar, gångar, träd och buskar som ger struktur.
Det är mycket som inte är nämnt.

Vad har ni andra för favoriter?

tisdag 3 februari 2009

Köpa böcker på internet


Jag ska för första gången beställa böcker på internet. Jag har besökt Amazon och Bokus och jag blir inte riktigt klok på vad jag ska göra.

Finns det någon god själ därute i cyber som kan komma med lite tips?

Jag vill köpa följande:

Grasses av Ondra, Nancy J.
Paperback. Antique Collectors' Club Ltd, UK, 1999 (9781870673426).
Skickas normalt inom 26-40 arbetsdagar.
308:- (Bokus pris)
Buy new: $19.95 $13.57
41 Used & new from $9.63 (Amazons pris)

Pocket Guide To Ornamental Grasses av Darke, Rick
Paperback. Timber Press, UK, 2004 (9780881926538).
Skickas normalt inom 5-8 arbetsdagar.
188:- (Bokus pris)
Buy new: $19.95 -$13.57
60 Used & new from $3.55 (Amazons pris)

Gardening With Grasses av Oudolf, Piet
Hardback. Frances Lincoln Publishers Ltd, UK, 1998 (9780711212022).
Status: Tillfälligt slut
285:- (Bokus pris)
Buy new: $34.95 - $25.5153 Used & new from $12.81 (Amazons pris)

Tudor Garden av Martin, Tovah
Cloth. USA, 199601 (9780395436097).
Skickas normalt inom 5-8 arbetsdagar.
283:- (Bokus pris)

Inred med blommor av Guild, Tricia
206:- (Bokus pris)

Klosterträdgårdar : himmelska platser på jorden av Israelsson, Lena
Inbunden. Wahlström & Widstrand, Sverige, 200804 (9789146218401).
Skickas normalt inom 3-6 arbetsdagar.
255:- (Bokus pris)


Det är ganska mycket pengar och prisskillnaden är enorm! Tillkommer det frakt i massor på Amazon? Det finns säkert andra ställen att köpa, kanske bättre?

Det är ofta sådana här anledningar som gör att köpet på internet aldrig blir av för mig. Men nu vill jag prova... Finns det något tips, vad man bör tänka på?

Tisdagstema


Temat hos Tisdagstema denna vecka är mjuk.


Det fick bli en av semlorna som jag (och maken förstås) bakade i lördags.


Ser lite mjuk ut - eller? nja fuskigt kanske...

måndag 2 februari 2009

Vardagsmat

Måndag måndag måndag

läses säkert av många med en dyyyster klang. men icke sa nicke inte här, inte den här måndagen i varje fall.

Solen strålar

frosten reflekterar

bilen hostar - men startar

fåglarna - mina enda stamgäster - underhåller

benen pirrar efter en lååång promenad

hunden sover nöjt

maken lagar middagen

bloggvännerna värmer (tur e väl det för jag har inte orkat elda så det är lite kyligt)

Tjo o tjim - ha en flott dag

receptbidrag mottages med glädje

Fotoutmaning - månadens bild - Januari


Var hos Lotta och läste om månades bild. For genast över till Camilla och följer nu instruktionerna:


Välj en vy och ta ett foto i månaden på samma vy. För mig blev det självklart vilken vy och eftersom jag fotar denna varje gång jag tar en repa i min trädgård blir det mycket fotande. Jag undrar egentligen vad mina grannar tror om mig?


Detta är min januaribild som jag tar från min tomt. Denna dag, onsdagen den 21 januari var det härlig kallt och frostigt ute och solen sken.

söndag 1 februari 2009

Trädgårdsprojekt 2008 - en brygga vid en bergshäll

Februari 2009 -
snart drar det igång igen! Jag är full av förväntan och förhoppning. Förra året var det mest fantastiska trädgårdsår jag varit med om. En hel del anläggning i min egen och massor i andra projekt.

Ett av dem var en utmaning "Hitta på vad som helst, gärna i marint tema och gärna så lite växter som möjligt. " Det var fantastiskt roligt!






Dina kommentarer gör mig glad!

Dina kommentarer gör mig glad!