måndag 30 november 2009

Adventsstök



Vi har kurerat oss efter halsfluss och mycket rastlösa slängde vi oss över pepparkaksdegen.

Pojkarnas favoriter bland pepparkaksformarna blev dinosaurierna. Jag själv favoriserar miniängeln.


Stjärnor hänger i våra fönster och glöggkoppar står framme i köket. Den här tiden är riktigt mysig. UTAN halsfluss förstås.




... men nu är vi friska så nu är det nya tag.

torsdag 12 november 2009

Skapa liv i trädgården - belys den! Del 2




forts. på Skapa liv i trädgården - belys den! Del 1

Vill du belysa din trädgård, men känner dig lite osäker på hur och vad du ska belysa så kommer här lite tips.

  1. Innan du börjar ljussätta din trädgård så gör en visuell utvärdering av trädgården. Var är det ljust och var är det mörkt. Promenera runt i din trädgård vid olika tidpunkter på morgonen och kvällen.
  2. Inventera befintlig belysning. Är den bra eller dålig? Det finns produkter som erbjuder ett helintegrerat system för hela din trädgård, garageuppfart, entré, veranda etc.
  3. Tänk på att bländning aldrig är trevligt, det tycker inte dina grannar eller någon annan. Tänk därför till extra noga när du riktar strålkastare.
  4. Hur vill du gestalta din trädgård? Var vill du ha ljusare respektive mörkare, djupare, tryggare, skönare känsla? Använd rätt armatur på rätt plats.
  5. Har du en entré, garageuppfart eller terrass, mur osv kan du belysa med ledbelysning. Ledbelysning gör att du får en härlig känsla när mörkret faller in eller när du sitter inne och tittar ut mot mörkret och ser dina belysningspunkter rama in det som är ert.
  6. Överbelys inte! Det är förstås en smaksak, men jag brukar råda till att ju färre men effektfullare belysning desto bättre. Inget tivoli. Men det är förstås en smaksak.
  7. Förena funktion och estetik. Att exempelvis belysa ett stort träd eller en fasad underifrån gör föremålet vackert samtidigt som dessa fungerar som en reflektor som skänker ljus runt omkring i trädgården.
  8. Arbeta med reflektioner. Har du en damm i din trädgård kan du pröva belysa vattenspegeln för att skapa trevliga reflexer. Blir extra effektfullt om det är rörelser i vattnet.
  9. Pröva dig fram. Det finns produkter som man kan montera själv med lågström och därmed är armaturerna alltid flyttbara och systemet är påbyggnadsbart. Med det belysningssystem som jag jobbar med kan man laborera med ljussättningen i trädgården. Det är både mycket roligt samt användbart.
  10. Skapa blickfång. Ta fram vackra höstfärger i buskarna genom att placera spotlights bakom busken. Pröva dig fram med en ficklampa eller en cykellampa eller liknande.
  11. Ta fram det du tycker extra mycket om och är stolt över även i mörkret med hjälp av spots riktade mot föremål eller arrangemang. Tänk på att försöka gömma armaturen. Ett ljussken i mörkret syns inte, men ett ljussken på ett föremål reflekterar ljuset.
  12. Genom att belysa partier med nivåskillnader minskar du risker för snubbelolyckor när mörkret har lagt sig. Här är det extra viktigt att tänka på att inte blända, ljuset bör riktas mot det som skall belysas och ej stå eller riktas i ögonhöjd. Hellre svag belysning än stark. Punktbelysning i stentrappa eller trall fungerar utmärkt, men välj armaturer som strålar mjukt.
  13. Spännande effekter kan man ta fram även med själva armaturerna. Istället för en ljuspelare kan man placera flera i grupp i olika höjd.
  14. Känslan i din trädgård är underbar att njuta av inifrån. En stor del av det mörkare halvåret är vi inomhus mycket, men det är fantastiskt att få njuta av sin trädgård genom fönstret. När du ska bestämma dig för belysning kan det vara bra att gå in och blicka ut. Gå in och ställ dig vid köksbänken, vänd dig mot fönstret och blicka ut, där ute finns det kanske något som kan vara effektfullt att belysa. Sätt dig ner i fåtöljen eller i soffan, se mot fönstret, även därute i trädgården kan det vara trevligt att belysa någonting. Skapar du liv i din trädgård så gör det gärna så att du kan njuta av det inifrån.
  15. Vissa armaturer är så snygga så dem kan få synas lite!
  • Trädkrona, stam eller ett grenverk
  • Häck eller buske
  • Sten eller berg
  • Mur eller spaljé
  • Skulptur eller vattenspel
  • vatten
  • trädgårdsmöbel, en bänk en pall eller en stol
... är alla bra exempel på bra ting att belysa!

Hoppas det här gav inspiration till att skapa liv i just din trädgård!



MasterGarden hjälper till med belysningstips och belysningsschema efter behov. Vi kan konsultera med hjälp av fotografier och kan därmed vara tillhands från annan ort. MasterGarden levererar belysning över hela Sverige.

Kontakta MasterGarden om du vill veta mer om den belysning vi arbetar med.

www.mastergarden.se
info@mastergarden.se

söndag 8 november 2009

Fars dag


"Just denna dag ska pappan få frukost på sängen, barnen ska sjunga, lite presenter ska delas ut då och då och så ska han vara entledigad från hushållssysslor (även i trädgården)."
Definitionen på Fars dag (enligt min make - någons utsago sänt i radio) ???

När han skickades iväg för att köpa Rhododendronjord påminde han mig om vilken dag det var och så fick jag höra definitionen enligt ovan.

Oj då. Jag bokade bord på en restaurang och barnen ringde och sjöng på hans telefonsvarare. MEN när han kom tillbaka med jord så krattade vi löv och planterade några hortensior. Nån måtta får det väl vara! *ler* Men en fantastisk lax med fänkålsrisotto fick oss båda i förnöjsamt tillstånd. Barnen tyckte mycket om restaurangbesöket där dem åt sig mätta och smög iväg till en liten videohörna och tittade på Lucky Luke. Restaurang Pont i Hägernäs är det som har tänkt till. Nu lockar en varm kopp te framför tv:n.

Jag gjorde en skiss över just den delen av trädgården där vi planterade hortensiaträd idag. Jag drömmer om ett glashus fäst i fasaden och en pergola som fästs i taket på glashuset och som skapar ett tak över en gång längs rhoddisar och hortensior under eken. Tänk om jag kan scanna skissen och visa här, då kanske jag kan få lite förslag och kommentarer från er!!!

fredag 6 november 2009

Skapa liv i trädgården - belys den!



Så här innan snön täcker marken är det helt otroligt mörkt här i mina trakter. Mysigt inomhus, men för oss som bor i hus kan det nästan kännas lite dystert, till och med lite läskigt, att stirra på en svart vägg när man blickar ut genom fönstret.

Den här veckan har jag belyst tre trädgårdar och hjälpt till med rådgivning för flera stycken. Jag tar med mig ett flertal armaturer som man kan flytta runt på så mina kunder får möjligheten att belysa olika saker i trädgården. Det är fantastiskt givande och roligt, både för mig och för mina kunder.

Det finns en del att tänka på inför införskaffandet av utebelysning. Några av dessa viktiga punkter kan jag direkt stryka med den produkt som jag jobbar med.

  • "Att installera utebelysning är inte det lättaste att göra själv, dessutom finns regler för säkerheten. Om du känner dig det minsta osäker - kontakta alltid en fackman." Så säger många och det är helt riktigt i många avseenden, men inte med den produkt jag jobbar med. Med en transformator och lågström på 12V direkt ur eluttaget och med en eller flera armaturer fäster var som helst på kabeln gör det möljigt att flytta armaturerna om och om igen. Man kan alltså enkelt göra hela jobbet själv och slippa dyra kostnader för en fackman.
  • "Det är viktigt att du är helt färdig med planering och ritning när det är dags att börja gräva kabeldiken." Eftersom det här systemet kan byggas på i all oändlighet så länge transformatorn klarar trycket så kan man ta små steg i taget. Det behöver alltså inte vara så hiskeligt dyrt och man behöver inte bestämma precis allt i förväg. Men för stengångar kan det vara bra så att man slipper lyfta på stenen, men inget är omöjligt.
  • "Ljusstyrningen kan man göra i princip hur komplicerad som helst med olika styrning för varje armatur. Det viktiga är att du har tänkt igenom innan exakt hur du vill att det ska fungera." Oj oj oj vid det här laget har väl dem flesta gett upp tanken om belysning. Nej då, med lågströmsprodukter som jag jobbar med är varje armatur redan anordnad för sin egen styrka och man kan ångra sig och flytta på belysningen. Eftersom det inte är någon fast installation kan man till och med ta med sig all el om man säljer huset.
Citat ur utebelysning.se.

Det var några punkter som vi inte måste tänka på. Nästa inlägg handlar mer om vad man kan tänka på för att skapa bra belysning i sin trädgård. Jag kommer att gå in på funktion, effekt och känsla.

Vad lyser hos er? Har ni många ljuskällor, inga, eller är ni kanske precis i inköpsfasen? Dela gärna med er, jag tror vi är många nyfikna själar ute i cyber.

Trevlig helg alla goa bloggare och läsare! Och ett stort tack till alla er som lyft mig i några dagar när jag har haft det lite motigt. Nu går jag mot ljusare tider! *ler*

måndag 2 november 2009

Men nu! Nu är det november!


Jag citerar Anja från Anjas Hill;
"Din bild är mycket vacker och visst är oktober oftas en fin höstmånad, men nu! Nu är det november....:(!/Anja"

Jag citerar Annika från Naturliga ting;
"Oktober har varit jättefin tycker jag och jag har varit jätte mycketi trädgården. Nu hoppas jag att nov blir ok den också en av de tråkigaste annars. Ha det Annika"

Jag tycker nämligen det ligger så mycket i det Anja och Annika skriver. Jag vill försöka se ljust på saker och ting, jag vill njuta av varje plats, tillfälle och minut. Men nu! Nu är det november! För mig innebär det nog årets största utmaning. Färgerna försvinner med vinden, mörkret lägger sig, det är för långt kvar till jul för att ens börja längta, sommaren är ett minne blott, fåglarna har tystnat. Det är kallt så ända in i benmärgen. I och för sig har "min diagnos" förklarat att jag kommer att bli fri från frusenheten om några månader. Men jag tror att det ändå är extra kallt i november. Jag har faktiskt redan plockat fram täckjackan.

Det enda jag ser fram emot med spänning just nu är att följa min sex-årings tandlossning!

Känns ju heldeppigt! Nä nu får jag rycka upp mig! Fokusera!

Fokusera på vadå??

Jag måste ha en plan för att skapa liv i november.

Shoppa är en dålig plan. Strykes!

Baka. Är en urbra plan. Men eftersom jag bara river ur recepten och aldrig ens kommer till att köpa ingredienserna så är det för mig en dålig plan. (Jag kom bara till att frysa in plommonen, trots att jag samlat ihop en mängd härliga recept.) Strykes!

Måla om. Toppen. Det behöver min stora trista hall. Men just nu kämpar Voltaren mot min onda armbåge. Så nä, inte det heller. Strykes.

Promenader. Japp, där satt den. Jag ska promenera! Jag ska från och med idag, promenera. Direkt efter att jag har lämnat barnen på förskola ska jag promenixa. Kameran ska med och så blir uppgiften att söka efter vackra ting i november.

Vad ska ni andra göra i november? Och inget sånt där hemskt som resor till varma länder. Nä det vill jag inte veta av. Usch nej! Varmt och jobbigt! Bländande sol och slibbiga drinkar. Hu.

Dina kommentarer gör mig glad!

Dina kommentarer gör mig glad!