fredag 29 januari 2010

Trädgårdstrender 2010




Även detta år tänker jag lista och kommentera dessa 10 trender ur "2010 års trendspaning" enligt Allt om trädgård - en utav Sveriges största trädgårdstidningar.
Följ länken här om du vill läsa om mina kommentarer för 2009 års trendspaning.

Men först måste jag försöka reda ut vad i detta avseende som menas med "trend". I mode- och designvärlden talar vi om trender och då menar vi något vi är mitt upp i just nu men en trend kan ju vara något som är på gång och i nationalekonomiska sammanhang talar vi om trender när vi beskriver en utveckling av en variabel men trender förekommer även för att beskriva våra beteenden. Jag vill ju reda ut vad trendspaning är för just allt om trädgård och det känns som att det är precis allt som jag försökte bena upp. Dem listade trenderna är inte en lista av vad vi är mitt uppe i just nu, men det kanske lutar mest åt det hållet. I sådant fall är det vi som skriver om trenderna och pratar om trenderna som också skapar trenderna. Eller?

Men trädgård är ju långt ifrån något inom bara mode och design, trots att många trädgårdsinnehavare ser sin trädgård som bara mode och design. Sedan finns det ju trädgårdsinnehavare som vill njuta av vad naturen har att bjuda på och som vill jobba mycket i sin trädgård. Här har vi lite av två skilda världar. Mellan dessa världar finns det en mängd världar av både mycket eller lite av det ena eller det andra.

Jag blev inte ett dugg klokare av detta men jag ger mig ändå på att fördjupa mig lite i denna trendspaning...

Trend 1) Farmer style

Syftar på att vi inte bara tänker ekologiskt utan nu även söker oss mot ett liv á la Amish.

Alla trender som förespråkar miljömedvetenhet och omtanke om naturen är jag positiv till. Oavsett om vi är mitt upp i det just nu eller om det är något som kommer eller hur det nu var med betydelsen för trend så är jag oerhört glad att vi vill nyttja och ta hand om naturen. För dem som blir intresserade kan jag varmt rekommendera ett besök på Råshult. Idag finns det få människor i Sverige som lever sina liv i takt med årstidernas växlingar men hos Lena och Michael Michaëlsson på gården Råshult i Småland växer ett 1700-talsjordbruk och dess natur fram. Här föddes botanisten Carl von Linné år 1707, och i hans anda har paret Michaëlsson skapat inte bara ett historiskt titthål, utan framförallt en plats för arbete, vila och tankar om människans plats i naturen. Ett kulturreservet som kan bli ett världsarv! Klicka på bilden och kom till hemsidan till denna underbara plats.

Trend 2) Flyttbara odlingar

Odla i påse.

Nya material och produkter i branschen är alltid intressant. Den här typen är fantastiskt för balkongägare om inte annat. Men ser vi till trenden ovan så tycker jag att detta stävar är åt ett annat håll - att ta fram produkter, själva framställningen är energikrävande, produkten som sedan ska fraktas hit och dit för att vi sedan ska bruka i jord. Eller? Jag kanske har missförstått. Jag säger inte att jag är ointresserad av dessa produkter, men trisst om vi vill odla i påse istället för att anpassa våra odlingar till frilandets förutsättningar.

Trend 3) Old ladies´cottage roses

Mormors rosenmönster.

Ja, det är sött, charmigt, gulligt. I detta fallet är det nog mode trenden vi är inne på. Vi har pratat om det i åratal nu, men har vi någonsin slutat prata om det. Trend, nja jag vet inte, tidlöst snarare. Om vi listar ett gäng härliga gammeldags rosor och informerar om färg och form och doft så jippi, jag älskar det, men om vi med trädgård har rosor på koppen eller inte... Jag går vidare till nästa trend.

Trend 4) Eko-punk
Jag måste ta en paus...

Hej så länge!

onsdag 27 januari 2010

Sniglarna värmer upp

Bilden är lånad från www.nyttodjur.se där man kan lära sig lite om sniglar och bekämning av dessa.

Så vad gör dem - våra kära sniglar - just nu när snön ligger vit på marken? Har dem möte? Invasionsmöte?

Sniglarna lägger många ägg i jorden, bara en snigel lägger mellan 300 till 500 ägg. Äggen övervintrar och vaknar lagom upp tills att vi vill njuta av tidiga vårblommor. Men även några vuxna djur övervintrar i sina hål i jorden, där ligger dem och förbereder sig för just en invasion.

Förra året gjorde jag ett inköp på mässan. Jag köpte en "snigelstav". Här skrev jag om inköpet. En stav, ungefär som en promenadstav med en knapp på.

Man tar staven i handen och så går man på massmördarjakt. Känns ganska trisst faktiskt. När man ser en snigel så sätter man staven över den och hugger i tu med en slags kniv som skjuts ut när man trycker på en knapp. Vilket fungerar bara var tredje gång, för om snigeln drar ihop sig får man stå där och liksom hugga. Usch! Sen då? Inte vill jag att den ska ligga där, delad och usch ja ni vet. Då får jag ända böja mig ner och plocka upp den, eller delarna och lägga - vardå? Nej, den produkten fick klart underkänt. Jag föredrar fortfarande en dunk (med kork) med saltvatten. Jag plockar helt enkelt sniglarna och lägger dem i dunken och skruvar till. Min trädgård är inte precis gigantisk så jag kan hantera detta utan medel. Men vi får se i år då jag drömmer om sallad och annat mums för sniglarna... Då kanske jag får tänka över en alternativ metod. Vad har ni för metoder?

  • Har ni snigelstaket?

Bilden är lånad från www.nyttodjur.se

  • Eller förgiftar ni dem? Tydligen slutar snigeln att äta när dem mumsat på dessa korn och så kryper den tillbaka till "sin" håla och dör. Miljövänlig, men ekologiskt???

Bilden är lånad från www. nyttodjur.se
Jag vill ju helst sprida ut så lite som möjligt av pulver och annat i min trädgård så jag är osäker även på denna produkt.
  • Attackerar du sniglarna med maskar?
Klicka här om du vill veta mer.

  • Snigelkrage, är det något du känner till? Plastic fantastic. Jag drar ju mig för detta, särskilt eftersom det står att det blir "svårare" för sniglarna. Men jag tycker att dem är ganska envisa varelser... Mycket jobb för att bara göra dem lite svettiga. Jag kan ha fel.


Idag såg jag på SVT Play, Värdshusträdgården, del 3 att dem pratade om ekologiskt snigel fritt medel. Mycket intressant, jag följer fallet. Tack Lotten (Lottens vita och gröna) för tipset!

Hur vet jag att det är just sniglar som är problemet? Det är ju trots allt inte alltid man ser dem, eftersom dem kalasar som bäst på natten. Sniglarna tuggar små och stora hål i bladen. Precis som fjärilslarver. Gräv lite i jorden under plantor med dessa symtom. Hittar du en snigel (ja precis som med kantareller) så lyft noga och gräv runt lite med handen. Garanterat hittar du en hög (eller flera högar) med bebissniglar som bara väntar på att få äta upp din trädgård.

fredag 22 januari 2010

Trädgårdsåret 2010 - det femte fröet


www.momiaolola.se gör fina brickor med ringblomman på

Ringblomma, 'Orange king'
(Calendula officinalis)


I "Barnens trädgård" bland solrosor, krasse och tomater ska jag självklart plantera Ringblommor! Jag ska så dem framför eller i odlingslådorna, som kantväxter. Jag har fortfarande inte bestämt mig för om jag ska lasera lådorna svarta eller inte, men det lutar åt det. Tänk vad fint det kan bli med det brandgula mot det svarta. Jag ser verkligen framför mig hur 'Barnens trädgård' brinner, jag står full brand i låga och höga lågor. *ler*


fröna finns på Impecta

Denna vackra sommarblomma är mycket tålig och lätt att hantera, den trivs bäst i sol till halvskugga. Den blommar mycket länge, kommer i juni och ger inte upp förrän efter september. Den blir ungefär 50 cm hög men står ändå stadigt.

Ringblomman är jätte fin i vasen och håller länge även där.

Det finns en sort till hos Jennys fröer och sånt som jag gärna skulle vilja prova i år, 'Coffee cream'.

Denna skulle jag vilja ha vid min japanska dvärgpil, bakom den nyplanterade lilla buxbomshäcken....

Hur gör jag?
Jag direktsår den på ca 1 cm. Den trivs i dem flesta jordar, men gärna i soligt läge. Sedan är vatten är hett tips.

Lite mer om Ringblomman...

Ringblomman är en ettårig ört. Den har fantastiska läkande egenskaper så för oss som river i jorden och lider av självsprickor och nariga fingrar är salvor med just ringblomsolja en utmärkt produkt. Stryk på ett tunt lager av salvan flera gånger om dagen. Ringblomman är läkande på svårläkta sår, brännskador, getingstick och insektsbett. Salvan går att köpa lite varstans, men man ska gärna försäkra sig om att oljan kommer från just ringblomman och att det inte bara är ett extrakt som sätter färg och doft på salvan.


Ringblomssalva från www.biologica.se är en ekologisk och fin produkt.

Ringblomsolja
Ingredienser:
kronblad från ringblommor, olivolja
Fyll en tredjedel av en glasburk med ringblommor. Häll på olivoljan tills burken är nästan full och på med locket. Låt detta stå och dra i ett soligt fönster i 6 veckor. Sila bort blommorna & du har en ringblomsolja att använda till att göra salva eller tvål eller direkt i badet eller för massage.

Ringblomssalva
Ingredienser:
ringblomsolja, bivax (10 g per dl olja)
Häll ringblomsolja och lägg i bivaxet i en kastrull. Värm upp blandningen, observera så att det ej blir för varmt. Lyft av kastrullen från spisen när bivaxet smält, rör om tills du inte ser kastrullbotten längre. Häll snabbt upp blandningen på burk. Färdigt!

Lycka till!

lördag 16 januari 2010

Trädgårdsåret 2010 - det fjärde fröet



Luktärt, 'Jilly'
(Lathyrus odoratus)

Ytterligare en ettårig klätterväxt i min frösamling som jag gärna sår varje vår. Jag tycker mycket om luktärter som ivrigt klättrar upp för smala trädgårdsspjut här hemma.

Mer om luktärten
Den är giftig, precis allt på växten är giftigt. Vissa sorter är mycket starkt doftande så att allergiker kan sky dem. Men det finns sorter som knappt avger någon doft alls, exempelvis Spencer sorterna, en hybrid med stora blommor.

Luktärten tycker mycket om sol. Byt växtplats vartannat år för att minska risken för sjukdomar. Jorden får gärna bearbetas lite innan plantering. Gräv en ganska djup grop, ca 40 cm och 20 cm bred. Luckra upp jorden på växtplatsen. Luktärten vill inte torka ut så glöm inte att vattna. För riktigt lång blomning ända till hösten är det fördelaktigt att ge näring.

Växtstöd är enklast att ha på plats redan innan plantering. Jag brukar ha rostiga spjut eller olika klätterstöd i pil såsom piltorn, men vad som helst går bra egentligen. I år tänkte jag kanske försöka mig på något självkomponerat med hönsnät. En dröm i varje fall. Men en enkel variant är kompostgaller som många har lite varstans i trädgården eller i förrådet. I alla fall vi som har små hundar som är nyfikna på gräset på den andra sidan...

Hur gör jag?
Jag tänker så dem redan i februari med hopp om blomning redan i juni. Jag blötlägger fröna över en natt för att sedan så dem i fin såjord i toarullar. (Jag har sparat ihop ett tjugotal.) Fröna trycker jag ner ca 1 cm. Vattnar. Sedan hoppas jag att jag får växtbänkarna så får dem stå i förrådet där det är frostfritt men svalt. Tidningspapper ovanpå kan vara bra tills fröna grott. När groddarna börjar komma upp hoppas jag bara kunna knäppa på lysröret i växtbänken. Stoppa ner smala små pinnar som plantorna får klättra i. Rätt ner i rabatten bara när frosten är borta!

Skötsel

Vatten, näring och ett evigt plockande av vissnade blommor så får du en blomstrande fantastisk sommarväxt! Det finns färger för alla! I år väljer jag vit! Just 'Jilly' är prisbelönt och jag vill gärna prova den!

fredag 15 januari 2010

Med en enkel tulipan...


... upp på bemärkelseda'n
Jag har den äran jag har den är
att gratulera

Grattis kära tulpan på Tulpanens dag!

Tulpanen är en underbar växt. En fantastisk snittblomma som alla kan njuta av i en vas hemma. Men i trädgården kan man med kreativt tänkande verkligen trolla.

Lite matnyttigt om dessa kära lökar

Plantera lökarna från september till oktober, men till och med ännu senare om det går att gräva i marken.
Tulpaner trivs i sol till halvskugga i väldränerad näringsrik jord.
Tulpaner kan föröka sig, det gör dem främst genom att smålökar bildas i den gamla löken. (Flocktulpaner kan självså sig.)
Tulpaner blommar i maj till juni. (Dem flesta)
Låt tulpanen helt vissna ner. Det är bra att plocka bort blomman när den vissnat, men låt blad och stängel vissna ner på sin plats.
Gamla lökar kan man ta upp ur jorden för att dela på och sedan plantera om.
Tulpanen mår bra av extra vatten om det är torrt.

Tips!
Plantera tulpaner bland perenner så göms trista stjälkar som ska vissna ner. Några av perennerna i förra inlägget är kanon för detta ändamål, såsom kärleksört och jättedaggkåpa.
Plantera riktigt många i grupp för en fantastisk effekt och för att du kan plocka snitt till vasen utan att det blir tråkigt i rabatten.
Kombinera olika sorter för att få lång blomning. Dem flesta börjar blomma i maj, men några sorter börjar i sena maj eller i juni, exempelvis liljeblommiga och papegojtulpaner.
Sätt tulpaner i snitt i riktigt kallt vatten. Blåbärsris eller annat ris är jättefint tillsammans med tulpanerna i vasen.

Fler inlägg om tulpaner:
Några tulpansorter

Tulpaner tulpaner tulpaner på tulpanens dag


Jag önskar er alla en trevlig helg och en fortsatt trevlig Tulpanens dag!

onsdag 13 januari 2010

Årets perenn 2010


1997 valde Perenna gruppen ut en perenn med utmärkelsen "Årets perenn".
Det blev Stäppsalvia, Salvia nemorosa. Denna perenn är fantastisk. Den lockar bin och fjärilar, den är ståtlig i sin ensamhet, i krukan eller i mängder som häck eller spridda i en rabatt. Den ger oss ett stort färgurval (lila, blåa, vita, lilarosa) och jag tycker den passar i många olika slags samplanteringar med sin höjd om cirka 30 till 40 cm men jag drömmer förstås om en äng med bara stäppsalvia i olika nyanser. Stäppsalvian användar jag ofta när jag planerar och anlägger i trädgårdar. Som en kant till bambu valde jag vit stäppsalvia hos en kund (se ovan). Stäppsalvian vill ha sol, väldränerat och klarar torka mycket bra.

1998 Röd Solhatt, Echinacea purpurea, 'Magnus'
En mycket popolär blomma, känd för sin starkt rosaröda färg. Den är ståtlig i rabatten med sina 100 cm och den blommar från juli och man kan njuta av den hela augusti. Härligt när man kan njuta länge!

1999 Jättedaggkåpa, Alchemilla mollis.

Jag håller den kär. Många väljer bort den för dem små gula blommornas skull, men bladverket är otroligt tacksamt att jobba med. Den fyller ut och bjuder på en härligt friskt nästan limegrön färg. Den fulländar min gula rabatt bland rosorna som inte alltid är så frodiga nertill. Men den gör även ett fantastiskt jobb i min vita rabatt, och då brukar jag faktiskt klippa bort blommorna. Den fyller ut och gömmer vissen vallmo och ledsna riddarsporrar. Man kan lita på den hela säsongen nästan. För att inte tala om hur trevlig den är i en vas i sällskap eller ensam.

2000 Kärleksört, Sedum telephium 'Matrona'
Kärleksört är för mig lite som jättedaggkåpan, den ger perennrabatten en bra struktur. Min favorit är nog den klassiska 'Herbstfreude'. Den blommar sent på sommaren och långt in på hösten. Den har en fantastisk egenskap, den håller sin struktur över vintern och fångar snön underbart som små vita hattar. Den är jättefin i vasen där den håller sig hur länge som helst. Den trivs precis överallt, skuggigt som soligt och är inte alls särskilt kräsen. Klarar till och med torka ganska bra. Mycket lätta att föröka genom att hålla kvar blommorna i vasen, byt vatten ibland och låt stå tills våren kallar på plantering.



Kämpar bra mot frost och kyla


2001 Ulleternell, Anaphalis triplinervis
Måste upprepa mig igen, denna står inte ut på något sätt, men den skapar det där helhetsresultatet som man många gånger saknar. Plantorna blir cirka 40 cm höga och skapar jättefina kjolar bland andra lite högre perenner och rosor.

2002 Blodnäva, Geranium sanguineum 'Max frei'
En perenn som täcker marken fint med sina 15 cm färggranna blommor i juni-juli. Men bladverket är jätte fint så denna växt fungerar utmärkt som en kant till en rabatt eller vid en mur eller liknande. På hösten övergår bladverket till en fantastisk eldig röd nyans.

2003 Rödbladig alunrot, Heuchera Micranta

Denna har jag varit förtjust i ett tag, men förra året blev jag nästan lite knäppt kär i den. Dem sirliga vita höga blommorna och dem fantastiskt mörkt vinröda bladen som hos mig lägger sig på buxbomen och framför klätterrosen 'New Dawn' och numera även lite varstans faktiskt eftersom jag hade massor i krukor som jag bara tillfälligt planterat över vintern. Några fick stå kvar i vinterkrukorna.



2004 Sköldpaddsört, Chelone obliqua
blommar samtidigt som kärleksörten, sensommar och höst alltså. Säkert utvald mycket på grund av bladverket som är mörk grönt och mycket vackert. Sköldpaddsörten står stadigt och ger fin struktur till rabatten. En fin snittblomma den också.

2005 Stjärnflocka, Astrantia major
Jaa, jag tycker mycket om denna perenn och den är mycket värdig sin utmärkelse. Mina står tillsammans med kärleksörten och dem kompletterar varandra till max. Stjärnflockan är en fantastisk sommarperenn. Ursöta blommor som är fantastiska i sommarbuketten. Den kan börja blomma i juni och stå sig hela sommaren. Jag tycker mycket om att fotografera just stjärnflockan. Bör kanske nämnas att den blir ganska hög, upp till 70 cm kan den bli. Den trivs i sol till halvskugga. Det finns mörk violetta, ljus rosa, krämfärgade och många nyanser däremellan.


2006 Kransveronika, Veronicastrum virginicum
Jag som tycker mycket om lupiner, stäppsalvia och syrenbudleja har inte denna. Lite förvånande för den är ju mycket läcker. Otroligt härligt bladverk som påminner lite om lupinens, blommorna är små och tättsittande på as, liknande syrenbuddlejans, stjälkarna är stadiga och växer rakt upp såsom stäppsalvians. Den är lättodlad och kan stå länge på sin växtplats, den är inte så kräsen men trivs bäst i sol till halvskugga. Kransveronikan ger oss flera färgval, jag dras nog till den vita.

2007 Jättetåtel, Molinia arundinacea
Denna perenn är så ståtlig. Jag skulle vilja likna den vid en vattenspridare. Den kommer i sin fullaste prakt på sensommaren och är en tillgång även under vintertid. Vill man lägga till jättetåteln till sin trädgård ska man noga se så att man får rätt sort. Dem kan skilja mycket på höjd, växtsätt, och utseende på vipporna.

2008 Vit fläcklungört, Pulmonaria officinalis 'Sissinghurst white'
Vill stå i sol till halvskugga, en marktäckare som inte blir högre än 30 cm och som blommar med vita blommor tidigt från april till maj. Det är en doldis för många och för mig med.

2009 Gullnattljus, Oenothera fruticosa
Gult är en het färg i trädgårdssammanhang! Het för att den just nu är lite trendig, het för att det skapar så många känslor, vissa riktigt avskyr det gula medans andra verkligen föredrar färgen. Blommar hela säsongen och länge. Jag hör till dem som föredrar gult. Jag uppskattar mycket min gula rabatt vid entrén. Jag var nära att plantera gullnattljus 2009 just i min gula rabatt, men plötsligt ångrade jag mig. Vi får se hur det blir 2010.

2010 Koreansk plymspirea
En senblommande perenn såsom så många andra av ovanstående. Den är fin, jag har den under min hägg tillsammans med andra plymspireor. Den ska helst inte flyttas på så mycket, men annars är den inte så kräsen, trivs i både sol och skugga. Den blir ca 30 cm och ger fantastiska vita vippor på vinröda stjälkar och friskt tätt grönt bladverk.

Perenn = flerårig örtartad växt
En perenn börjar om på nytt varje vår. Vissa perenner behåller sina gröna blad över vintrarna, andra vissnar ner. En perenn kan planteras vår, sommar och höst. Perenner behöver vatten och näring, sol eller skugga är det lite olika med.

Ett tack till Perenna gruppen för dessa utmärkelser.

måndag 11 januari 2010

Trädgårdsåret 2010 - det tredje fröet



Blomman för dagen
(Ipomoea tricolor)

En ettåring som klättrar och visar ett vackert bladverk i hjärtformade blad och rikligt med blommor.

Det tredje fröet är Blomman för dagen, 'Heavenly blue', som blev barnens favorit 2008. År 2009 fick vi exemplar som farmor sått samt att vi köpte några, men det blev liksom inte riktigt som år 2008 när dem klädde staketet. Vi måste varit lite dumma mot dem. I år ska vi försöka vara lite snällare. Blomman för dagen är självklart välkommen 2010.

Trädgårdsåret 2010 - det andra fröet


från Impecta

Krasse direktsår jag! Eller snarare barnen. Dem tycker att det är fantastiskt roligt att få en påse var med krasse och gå runt och trycka ner fröna och bädda tillbaka lite jord.

Jag tycker det är ännu roligare att följa barnens reaktioner allt eftersom fröna gror. Förra året var vi dessvärre lite sena med planteringen så vi fick inte njuta av krassen förrän i slutet av augusti. Å andra sidan blev det en fantastisk effekt i den gula rabatten bland gula rabattrosor, gula buskrosor och gula klätterrosor. Dagliljan började så sakteliga tyna ut, men krassen fyllde på.

Krassen dök även upp vid foten av Gullregnet med sina fyra stammar. Dem hade inte snålat utan ett flertal sorter samsades. Där trängs kaprifol, murgröna (som inte hunnit så långt ännu) och strålrudbeckian bakom en låg rosenspireahäck.

I rabatten under den uppstammade häggen som jag skrev om i förra inlägget dök det upp krasse när perenner som astilbe och viol hade gett upp.

Just denna sort blir nummer två på min frölista.

Eldkrasse
(Tropaeolum speciosum)
Denna krasse tycker jag särskilt mycket om eftersom den så frikostigt bjuder på en mängd blommor och så ivrigt tar plats på höjden eller på marken. MEN den kan jag inte direktså så den får jag börja jobba med redan nu.


från Jennys frön och sånt

Den är flerårig upp till zon 4, men vissa säger att den kan klara zon 5 om man täcker den mot vinterkylan. Jag sådde eldkrasse förra året så vi får se om den kommer igen, den är nämligen extra känslig första vintern. För säkerhetsskull investerar jag i fler fröer! I augusti vill jag ha eld i mitt gullregn. Jag drömmer om eldkrasse, kaprifol och murgröna som klättrar och klär stammarna. Eldkrassen kan bli upp till 3-4 meter hög.

Krassesläktet- Tropaeolum -

Dvärgkrasse - minus
Eldkrasse - speciosum
Fjärilskrasse - peregrinum
Färgkrasse - tricolor
Guldkrasse -
polyphyllum
Indiankrasse - majus
Knölkrasse - tuberosum
Violkrasse - azureum

Rättelse: Eldkrasse var det inte alls jag hade förra året. Det var slingerkrassen som är ettårig. Så väljer jag nu eldkrassen för att jag vill att den ska klättra i mitt gullregn kan jag stöta på patrull mer än en gång. Först att få den att gro, sedan att få den att klara första vintern. Sedan att hålla den i schack. Den ska vara lättare att starta från knöl och dem ska sättas på ett djup mellan 30-50 cm i lagom lucker jord. Tror ni jag klarar eldkrassen, jag börjar bli osäker? *ler* Lite fegt börjar jag luta mot slingerkrassen... Men den klättrar ju inte som eldkrassen, kanske Spanska flaggan istället, Ipomoea lobata, som är ettårig.

lördag 9 januari 2010

Trädgårdsåret 2010 - det första fröet

"Kom liljor och akvileja
kom rosor och saliveja
kom ljuva krysmynta
kom hjärtans fröjd."

Akleja
(Aquilegia vulgaris)
En omtyckt trädgårdsväxt som lätt självsår sig och som ratas av rådjur. Kan det bli bättre?

Den trivs i sol och halvskugga. Den är flerårig och trivs bra i vårat klimat.

Det första fröet ut på min frölista är AKLEJA 'Winky Double white'. Jag är larvigt förtjust i aklejan. Det finns många sorter att välja mellan och vitt är alltid lätt att välja för mig, men jag har några andra sorter som dessa ska få göra sällskap med, exempelvis den himmelsblåa överst i inlägget.

'Winky Double White' bjuder på vita fyllda uppåtriktade blommor. Den ska få stå vid min vita klätterros under min nyligen uppstammade hägg. Vänner som andra aklejor, funkior, vita violer, astilbe skall ta hand om denna skönhet.


bilden är från Rara växter

Hur gör jag?
Den kan direktsås, men förkultivering rekommenderas. Så glest och grunt i fuktig såjord på cirka 0,3 cm djup. Någon gång mellan mars och juli. Fröet gror i 3 till 5 veckor. Den tycker om temperaturväxlingar om natt och dag så placera den gärna svalt om natten. ... nja det momentet blir jag nog tvungen att hoppa över, men den behöver inte stå under någon värmande lampa under natten så uppstår ju viss temperaturskillnad. 18 C är den optimala odlingstemperaturen.

Blomning i maj till juni ÅRET EFTER SÅDD ... tålamod tålamod

Så här skriver sajten Jennys frön och sånt: Winky-serien är en prisvinnande serie aklejor med uppåtvända blommor. Plantorna är bara 35 cm höga, och blommar länge. Vackra både i rabatt och kruka.

Andra vackra aklejor är

'Winky Double Appleblossom' (från Jennys frön och sånt)


'Green apples' från Impecta


'Aurea Variegata' från Jennys frön och sånt

tisdag 5 januari 2010

Trädgårdsåret 2010 börjar här och nu



från Gardeners.com

Först ut på växtåret 2010 är växtbänken. Jag ska bara ordna upp i förrådet och sedan vill jag placera en eller två växtbänkar därinne. Eftersom jag vet att jag aldrig på denna tomt kommer att kunna investera i ett växthus får jag hitta på andra alternativ.

Jag har letat och tittat runt mycket på marknaden och min favorit är serien från Gardeners.com.

Den här som också är från Gardeners.com är också intressant. Det som drar ner omdömet är priserna, men istället för ett växthus så har jag ju indirekt sparat pengar! Visst!?

Jag drömmer om att kunna föröka och förvara frön och sticklingar på ett välorganiserat vis och med gynsamma förhållanden. På fönsterbrädan i direkt sol eller ingen sol, omkullvällt några gånger sisådär, utspillt jordblandat vatten som rinner ner i element och längs väggarna. Nej det har jag varit trött på sedan länge. Växtbänkar i förrådet skulle vara kanon. Sedan när det är dags för första omplanteringen vill jag kunna gå ut till mina kallbänkar. Dem som inte finns just nu alltså. *ler* Det är mycket som inte finns! Men det här är typiskt mig i januari. Jag är i drömmarnas rike!

På denna länk kommer du till Hemmakanalen där du kan få ett exempel på hur man bygger sin egen drivbänk/kallbänk. Vill du ha en varmbänk gräver du mycket djupare under bänken och grundar med färsk hästgödsel eller kompost blandat med halm. Täck sedan med ett lager bra jord/planteringsjord, lika tjockt lager som gödslet. Det ska vara obrunnen gödsel i botten, ett ganska tjockt lager. Ju mer halm du har desto mer värme får du i varmbänken. Lagret med halm och gödslet måste vattnas och trampas ordentligt. Det kan bli ohyggligt varmt i drivbänken så tänk på att kontrollera temperaturen innan du börjar plantera.

Även på denna länk kommer du till en "göra-själv-sida" för att bygga en drivbänk.


Nu botaniserar jag bland fröer och sånt och återkommer snart med mina val för 2010.

Dina kommentarer gör mig glad!

Dina kommentarer gör mig glad!