måndag 31 maj 2010

Barnens trädgård - vi anlägger en köksträdgård



Tjo och tjim - nu går det undan. Ytterligare en låda är på plats och vi har börjat rama in lådorna med sten och dekorationsgrus.

I lådorna är morot (flera sorter), rödbetor ('Bulls blood'), squash (sommarpumpa), blomsterböna, salladsärtor och salladslök planterat. Potatisen har vi inte hunnit få ner än, den är tänkt till den senaste lådan. Planteringsjorden är nämligen slut och just nu ligger där bara kompostjord.

Hela området ska ramas in. I år kanske det blir med barnens hett efterlängtade solroshäck, men till nästa år blir det något beständigare.
Buxbom kanske, vad tycker ni?



Jag tänkte att "väggen" ska gå i en mjukt formad konvex båge utanför området. så kanske en låda till... Jag vill gärna ha ingången från höger sida med fler stepstones och stenar. Men jag tror jag är nöjd för den här säsongen.

Snart ska jag sätta igång med örtagården på altanen.

Fröer blev groddar, groddar blev plantor



Nu har allt fått flytta ut. Skönt måste jag säga. Även bordet fick följa med ut. Jag lackerade det i höstas med en utomhus lackfärg så jag hoppas det ska klara sig något sånär. Här på bordet står sommarmalva, thaibasilika, rödbladig basilika, pelargonsticklingar av mårbacka, doftpelargonen 'fragrans', och blomsterböna.

Jag har hämtat hem massor av plantor som bott i svärmors växthus. Under bordet står nu tomatplantor, luktärt, slingerkrasse, squash och pumpa.

I lådorna ligger fler fröpåsar som ska direktsås. Helt ärligt så minns jag inte riktigt, men vad jag minns är olika sorters ringblomma, rödbetor, olika sorters morötter, strandkrassing, olika sorters solrosor och annat smått och gott.

Bredvid bordet står mina nyinköpta dahlior som har visat sig för världen samt fyra jätte höga solrosor som jag är rädd ska gå av vilken dag som helst.


fredag 28 maj 2010

Barnens trädgård - nu ska sådderna ut i lådorna...


... i lådorna som inte finns...

Vi var ju så exalterade i höstas när vi började planera. Vi skulle bygga lådorna själva och jag skulle svartlasera dem. Jo men visst!

Nu är det så mycket, pust stånk och nepp det får bli till att köpa sig tid.

Iväg till Handelsträdgården Ella trädgård och införskaffa sig Hasselfors odlingslådor och markduk.



Oj det var till och med enklare än jag trott!

pang pang pang så satt lådorna ihop. In med någon ståltjofräs som håller ihop dem och skruva ihop. drrring drring.


Lägg ut markduk. Oj då ska vi verkligen placera köksträdgården här vid entrén, det brukar jag ju avråda mina kunder...

tänka tänka tänka (vilket jag inte alltid gör i min egen trädgård)
Köksträdgården fick en ny plats. En mycket solig plats som lättare kan göras till ett naturligt rum.


Markduken placeras ut.


Tryck ner lådorna i markduken.




Fyll med kompostjord. Planteringsjord blandat med lite kogödsel.



Färdigt att plantera!

Detta gjorde vi förra helgen och idag for barnen ut. Dem fick vara lediga idag när jag ändå är hemma och skissar. Först hämtade dem sina planteringshandskar och så in och botanisera i bilen efter alla sådder som jag hämtat hos svärmor. Vilken ängel hon är som tagit hand om alltihop!

Vad roligt killarna hade.



Idag planterade killarna Slingerkrasse 'Milkmaid', squash och blomsterböna. Ikväll ska vi trycka ner lite fröer, såsom morötter och rödbetor.

I helgen blir det potatis i ytterligare en låda.

Med detta önskar jag er alla en trevlig helg! Men jag hoppas vi ses på bloggen. *ler*


torsdag 20 maj 2010

Min trädgård - lever!



En rundvandring nu på morgonen och jag tog med mig kameran och vattenslangen.


Min vita rabatt börjar bli prunkande precis som jag vill ha den! Det ska bara skjutsas in vit luktärt under det rostiga "tornet".


Jag älskar Cunningham!


En vitblommande rhododendron, Caucasicum rhododendron, 'Cunninghams white' med rosa knoppar.


I rhododendrongruppens framkant kommer trädgårdshortensian, Hydrangea macrophylla 'the bride' som hör till Endless summer.


Syrénhäcken som planterades förra våren tar sig fint!


Syringa vulgaris 'Michel Buchner' tillsammans med Syringa vulgaris och Syringa vulgaris 'Alba'



Körsbärsträdet står i full blom...



äppelträdet förbereder sig...


och päronträdet är nästan där!



Häggens blommor bjuder på en ljuvlig doft.



Ljuvliga trädgårdstider!

Tack för alla underbara kommentarer hos mig! Hade det inte varit för er hade jag nog inte gått in på bloggen just nu utan stannat ute. Kramar i massor!







tisdag 18 maj 2010

En död katt

Jag försöker vara så positiv jag kan vara. Med varje motgång kommer medgång. Fånga dagen. Njut i din trädgård. ..... osv

Men idag känns det som ett enda stort bla bla bla bla

Så håll i hatten för jag är jätte jätte ARG!

Idag var jag på väg till en kund för att plantera. På vägen dit står en bil, en bil som sköter sjuktransporter o dyl, vid vägkanten. Föraren står bakom bilen vid vägkanten och jag ser något ligga vid hans fötter. Han tecknar inget men jag stannar precis framför katten vid hans fötter och sätter på varningsblinkers.

På andra sidan vägen står en annan bil stilla vid vägkanten och en annan man står bredvid sin bil. Männen samtalar och tittar snabbt på mig. Dem tilltalar mig inte och när jag går ur bilen säger den ena mannen till den andra: "Men du kunde inget göra". Dem säger inte ett ord till mig utan hoppar in i sina bilar. Jag tänker att dem ska parkera bilarna, men icke. Jag far in i min bil och tutar för att stoppa dem. Men dem kör bara.

Jag tittar ner på en grå vit katt. Den ligger med öppna ögon och öppen mun. Den andas inte. Jag känner på halsen. Var det puls? Nej, ingen puls. Jag ringer 112 och berättar att jag inte vet vart jag ska ringa, men dem hjälper mig till en polisman som absolut vill skicka dit en bil så fort som möljigt. Jag ser en man i ett fönster i kyrkan precis där jag står. Jag tittar på honom och han öppnar fönstret. Jag ber honoim komma ut med en filt. "Jag kan inget om sånt här.", är hans svar.

Jag river till med "Tror du jag åker omkring och plockar döda katter på vägarna va? Vi får ju göra vad vi kan, det här är någons älskling."

En kvinna kommer springandes ut ur kyrkan. Jag bär katten till en gräsplätt och tar av den halsbandet. Kvinnan är ledsen, lite chockad och bär på dåligt samvete, hon hade precis varit ut och sjasat iväg katten. Jag hinner inte lyssna på henne. En kvinna svarar i andra änden av linjen.
Det skär i hjärtat, jag sväljer klumpen i halsen.

Hej.
Har du en katt.
- ja
Jag sitter här hos henne. Hon har blivit påkörd. Hon har lämnat oss.
-jaha ja oj då vadå lever hon inte
Jag sväljer igen.
Det spränger bakom ögonen.
Nej, hon har lämnat oss. Hon är död.
Jag är så ledsen. Jag beklagar verkligen.
Sedan berättar jag vad jag har sett och hört och att jag pratat med polisen. Jag ber henne skriva upp mitt nummer om hon skulle ha några frågor eller behöver min hjälp i något ärende kring detta.
Hon tackar. Hon suckar djupt och berättar att lilla Doxy har fyra små kattungar där hemma.
Jag gråter.
Vi avslutar.
Jag ringer till min svärmor och till min man och gråter.

Hur i hela helvete kan man bara köra därifrån. Ursäkta men jag är så ARG. Jag är så arg arg arg och så ledsen ledsen ledsen. Tre inblandade gubbar, en i ett fönster, en skyldig och en till som stannar upp. Ingen vill ta i problemet. J-vla fegisar!

Jag ska åka förbi med en blomma till Doxys matte.

Adjö Doxy, vila i frid.

onsdag 12 maj 2010

Vad planterar du just nu?

Jag är så nyfiken på vad ni planterar just nu? Äntligen har vi fått lite värme och SOL!

MasterGarden har mycket att göra och vi jobbar med anläggning på många platser med många olika sorters planteringar. Jag arbetar med trädgårdar hela dagarna, men när jag kommer hem lägger jag nästan all min lediga tid till att njuta i min trädgård med familjen.

Privat har jag preparerat för att sätta Prakthäggmispel mot tomtgränsen mot en av grannarna. Just nu står några syrénbuskar osymmetriskt placerade mot gränsen och jag tänkte sätta prakthäggmispeln som en vägg bakom buskarna. På så vis får jag blomning under hela våren och försommaren.
  • Amelanchier lamarckii fk Ultuna E

Jag påbörjade en ny rabatt i höstas. Den består av Rödbladig alunrot, en japansk dvärgpil som tyvärr gått hädan. Jag flyttade några amerikanska blåbär som har fått en plats i bakkant i denna rabatt och nu ska jag plantera dahliaknölar. Vita och brandgula.

Dahlia äts inte upp av rådjuren, ger praktfull och lååång blomning och finns i många olika färger och former. Dem är mycket frostkänsliga så fort upp med lökarna så fort man tror det är tid för första frostnatten på hösten. Vissa säger att dem är lättskötta, jag tycker att dem kräver mycket skötsel och jag har liksom samlat kraft inför detta.

Man kan ge dahliaknölarna försprång genom att plantera knölarna i krukor som placeras varmt och ljust. Lite fukt i krukan men sedan får den stå. Vattna som vanligt när dem gröna skotten utvecklas. När plantan börjat växa är det lämpligt att börja gödselvattna med tex. blomstra.

  • 'Gallery Art Fair', vit

ca 40 cm hög (placerar jag i framkant)
  • 'Peace Pact', vit

ca 120 cm hög (placerar jag längst bak)
  • 'Puerto Rico' * 2

ca 90 cm hög (placerar jag lite i mitten någonstans)

bilderna är från dahlia.net

Nu kan man börja placera krukorna utomhus men med skydd för vind och mycket sol. In med krukorna på natten för det finns än risk för frost...

När det är dags för plantering i rabatten tänker jag gräva upp jorden ordentligt och luckra upp jorden med barkmull. Jag kommer att täcka med kogödsel när plantorna är i jorden. Jag som bor i Stockholm kommer att plantera ut knölarna i juni.

När det väl börjat blomma ska jag försöka hålla efter genom att plocka bort överblommat. Dahliorna vill ha mycket vatten. Lättskött? Nja, inte i mitt mått.

Vad planterar du just nu?

lördag 8 maj 2010

Perenna till känna


Nu börjar perennerna ge sig till känna.

Pionerna tittar upp och jag har förberett med lite stöd.

Den "vita rabatten" börjar fyllas ut. Dem vita tulpanerna stoltserar med sina knoppar.




Som jag har längtat!




Imorgon ska jag lägga ner en säck barkmull och jordförbättra. Just nu får dem naturlig bevattning från ovan.

Hoppas ni har det bra i helgen!


tisdag 4 maj 2010

Att märka våra plantor


I förra inlägget undrade jag hur ni därute märker era sådder.

Nu ska ni få höra så många bra tips jag fick! Allt känns ju så eco eco!!!


skriva med märkpenna på krukskärvor

klippa i plastlock från enliters glasspaket

trälister - är ju ursmart - om jag hade sånt... men vi börjar ju snart snickra odlingslådor...

Målartejp direkt på krukan och skriva med märkpenna är ju himla bra, jag måste ju erkänna att jag har blandat ihop några luktärter så jag undrar om vita rabatten inte får sällskap av lite rosa blomster...

skriva på stenar - det är fint så det vill jag gärna pröva med barnen i sommar, kanske med orden "njut i din trädgård" *ler*

Ett stort tack till;

Nina
Ulrika
Sophia

Charlotte
Helen

för era tips!

Fler tips mottages tacksamt!



söndag 2 maj 2010

Vilken välkomstkommitté!

Björken har musöron

Vitsipporna bländar vitt vid rönnarna

Rosorna är beskurna

Pionerna har fått stöd

Penséerna har fått vatten

Nya groddar välkomnar mig på planteringsbordet

**************************************

SommarMalva
Lavatera trimestrir
'Mont Blanc'



En annuell, ettårig, fantastisk blomma för min vita rabatt. Blommar rikligt med vita vackra blommor. Jag brukar direktså, men nu testar jag att förodla dem. jag använde en f.d. plastlåda för vindruvor. Fort gick det från frö till grodd så det är redan dags att flytta till svärmors växthus.

***********************

Blå snokört
Echium plantagineum
'Blue Bedder'



Har ingen aning om hur denna fröpåse hamnade bland alla påsar. Eftersom jag börjar få ont om h sålådor så blandade jag dessa fröer tillsammans med




Guldvallmo

Eschscholzia california
-mix-



Dem här sorterna kanske får fara till sommarstugan...


Som ni ser återanvänder jag gamla glasspinnar (det blir en del eftersom mina två småpojkar gärna äter glass). Jag skriver med en permanent märkpenna.

Hur märker du dina sådder?


lördag 1 maj 2010

När våren är här på riktigt...


... då far jag på skidsemester. Tussilagon har i och för sig även hittat till fjällen och vi har fått leta efter backar med snö. Vi har åkt i ösregn, och fuktig dimma men vi är mycket nöjda med att vi faktiskt har åkt skidor.

Nu lämnar jag Åre efter flera härliga skiddagar för att åter njuta i min trädgård.

Vad har ni haft för er den här veckan?

Dina kommentarer gör mig glad!

Dina kommentarer gör mig glad!