fredag 18 juni 2010

Barnens trädgård - grabbarna är stolta...



"... det växer ju!"

När krassen blommar så här fint redan nu så är det väl värt besväret att fylla fönsterbrädan med frösådder.


Potatisen kommer fint och vi kupar och kupar över mer mullrik jord.


Solrosorna hamnade i bakkant istället för som en häck framför med tanke på att bollarna krossar en solrosstjälk på ett litet kick.

Nu kommer salladsärt som är sått innanfö nätet.
Rosenbönan/blomsterbönan klättrar bestämt upp för spjutet.

Ringblomman är på gång och som jag längta tills den får träffa krassen. Orange möter orange.
Krassen slingrar sig längskanterna. Morötterna kikar blygt upp och likaså rödbetan. Salladslöken är också framme. Men tuffast är ändå squashen och pumpan.
Idag unnade jag mig en vattenmätare som passar bra till dem rostiga spjuten med franska liljan. Jag får visa på bild någon dag.

Jag har placerat vattenmätaren i min gula rabatt, som i år med penséer snarare blivit orange, eller brandgul. Även nejikoten går i samma ton. Vit höstflox, jättedaggkåpa och olika sorters gula rosor gör sig redo, men framförallt dagliljor i olika gula nyanser förbereder sig.


Annars har det blommat härligt mycket nu med syrénerna, tidig klematis, penséer, fruktträd.
Nu vissnar syrénerna och gullregnet har tagit vid.

I den vita rabatten börjar vita löjtnantshjärtat tacka för sig. Jag klipper ner det efter midsommar och då svarar dessa underbara perenner med att blomma igen i augusti. Just nu är den vita rabatten långt ifrån vit så jag kanske inte borde kalla den så. Nu blommar nämligen den laxrosa vallmon...




tisdag 1 juni 2010

En örtagård ...

... i krukor.



Först gjorde jag hål på krukorna. Sedan hade jag i ett tjockt lager lecakulor och efter det täckte jag med fiberduk så att inte jorden rinner ner bland lecakulorna. På så vis har jag ordnat ett vattenmagasin. Krukorna är gjorde i polypropenplast som isolerar mot värme och kyla. Jag hoppas perennerna ska klara sig år efter år.

Grillen står alldeles i närheten och jag hoppas grillmästaren blir nöjd med innehållet.


Just nu har jag fyllt en kruka med rödbladig basilika, thaibasilika och vanlig basilika. I en annan kruka har jag flyttat över timjan, som ser mycket ledsen ut. Det blir mer timjan av olika sorter samt rosmarin. I en tredje kruka sitter en fransk dragon och det blir mycket mer av dragon för det tycker jag är så gott i mat. En persilja sitter i den fjärde och den ska få sällskap av koriander och bladpersilja.

Grillmästar'n -

nu önskar jag mig en örtgrillad kyckling med varm potatissallad
eller varför inte en
grillad paprika fylld med örtcremefraiche
åh nu blir jag sugen på
grillad laxfilé med lime och koriander sås
eller en grillad fläskhare med grillad potatis med massor av persilja och smör

Dina kommentarer gör mig glad!

Dina kommentarer gör mig glad!