söndag 21 november 2010

MÖRKER





Nu är det mörkt mörkt mörkt så jag är så glad för lite belysning!



Timjan är min absoluta favorit i kryddlandet. Oerhört snygg och doften är helt underbaaaar.









Jag har tyvärr ingen belysning riktad mot min timjan,
MEN med denna skarpa kamerablixt ser jag att det är precis vad jag skulle vilja ha!

Det är så roligt att jobba med belysning! Denna vinter belyser jag min hortensiagrupp, jag har en stor spot mot min solitärbuske, den vita syrenen och så har jag en armatur vid min mörka trappa.

Idag ska jag ordna min ljusslinga i nät som ska få klä en buske även denna vinter.

Det vore lite cool att belysa buxbomskloten vid entrén. Jag har nämligen kompletterat min vita rabatt med två rejäla buxbomsklot. Just nu är det bara dem och vinteriberisen som är fina.

2009 arbetade jag mycket med belysning i trädgårdar och skrev även lite grand om belysning i bloggen. Vill du läsa det så klicka här.

Vad belyser ni hos er?



fredag 5 november 2010

Trädgårdsdesign - förarbetet i ett trädgårdsprojekt (m efterbilder)


Trädgårdsinnehavarna ville ha lite idéer och inspiration för att skapa en trädgård med strama och enkla former. Mina idéer väckte först en tveksamhet men när dem plötsligt beslöt sig för att löpa hela linan ut fick dem ett lugn och har genomfört ett ganska stort trädgårdsprojekt i harmoni och tillfredsställelse redan från start. Till och med när rivningsarbetet var i full gång var de optimistiska och utan oro. Trädgårdsinnehavarna har skapat en fantastiskt njutbar plats, jag gav dem bara små små verktyg för att själva designa sin trädgård. Mitt motto vad gäller trädgårdsdesign så detta blev ett mycket lyckat uppdrag!

Tänk vad en plan kan göra mycket. Först revs och rensades det väldigt mycket, sedan började själva byggnationen. Ny trall och ny sten runt pool, ny poolkant, nytt plank, ny spapool, ny stengång till poolområdet. Nästa år kommer buskar, gräs, häckar och perenner på plats.

Till skissen fick trädgårdsinnehavarna lite idéer och inspirationsbilder packeterade i ett dokument. Här tänkte jag visa lite bilder med text:

"Poolen kommer att omgärdas av svart spaljé i nivåskillnader. Poolområdet är till stor del öppen mot gräsmattan utan något staket, men avgränsas av elefantgräs vid ena kanten. Ett pooltack skyddar poolen. Marken runt poolen kläs med vacker ljusgrå sten i stora plattor, men till höger i bild fortsätter markytan i ett trädäck. Några småområden och håligheter runt träd etc täcks med sjösten och vacker singel. Jag rekommenderar att rensa bort mycket av växtligheten i poolområdet för att välja ett mer stilrent alternativ med några få växter. Den stora stenbumlingen ska bevaras och en stor del av belysningen rekommenderar jag att placera i planket, fish-eye wall från In-lite men även några spots på detaljer såsom stenen." se bild nedan:




"Denna del av poolområdet inramas av svarta spaljéer/plank i olika nivåer. Ett trädäck i högre nivå än poolen och markstenen täcker hela marken och bryts i diagonal linje med en bred trappa för fatboy eller andra kuddar." se bild nedan:



Fredag är det idag och jag valde att lägga in efterbilderna i detta inlägget. All text från idag skriver jag i blått.

Arbetet med plank och trädäck är igång, här börjar den diagonala trappan och trädäcket närma sig slutförandet.(se bild ovan)





Färdigt! (se bild ovan)

"Någon enstaka fish-eye pelare från In-lite och några fish-eye wall i planket som lyser upp området och skapar känslan av större än mindre när mörkret faller. Rhododendron får lämna sina platser och flytta till en ny plats på vänster sida om gästhuset. Hela detta område kläs i sten." se bild nedan

Sten blev det! (se bild ovan) Längst in i hörnet kommer bambu att planteras till våren. Längs med gräskanten kommer prydnadsgräset ner i jorden. Belysningen är monterad förutom spots i bambu och prydnadsgräs.

"I denna del av trädgården föreslår jag en ordentlig beskärning och även bortrensning av vissa buskar. Detta är fortsättningen på den stenlagda entrégången och jag föreslår att fortsätta på en smalare slingrande stengång i kant med buskarna som löper hela vägen fram till poolområdet. Jag rekommenderar att låta stengången fortsätta en meter i bredd där entrégången slutar för att smalnas av och ligga som en smal gång och fin gräns till buskaget." se 2 bilder nedan




Efter en ordentlig upprensning, kraftig beskärning av buskar och en snygg lagd stengång kunde arbetet för den här gången avslutas. Under 2011 vill trädgårdsinnehavarna jobba vidare med häckplantering, några buskar och träd samt lite arbete på befintlig altan runt huset. Färgen ska på planket vid tillfälle.

Jag hoppas det inte är alltför svårt att förstå utan skiss. Imorgon tänkte jag lägga till lite efterbilder. Nu önskar jag er alla en trevlig njutbar torsdag! Själv ska jag genast återgå till höstlovsmys med mina grabbar. Hej så länge!

Fredagens notering: Så var efterbilderna inlagda.
Trevlig helg alla kära Njut-läsare!
Nu ska jag läsa era bloggar.




Trädgårdsdesign - efterbilder

Jag lägger in bilderna i föregående inlägg som du kommer till genom att klicka här.


måndag 1 november 2010

Lär dig uppskatta mörkret och kylan...

- lämna landet!



Lite provocerande, jag vet. Med all respekt för alla som inte kan lämna landet av olika skäl. Det bör även tilläggas att inte alla påverkas av höstmörker, men det gör jag!

Så detta året förberedde jag mig lite bättre än inför förra november. Just nu är jag redo att njuta av fallande färgglada löv, nakna grenar och kvistar mot en grå himmel, svartaste mörker och den första kylan som letar sig in i benmärgen.

Jo, jag älskar Sverige! Jag älskar Sveriges alla årstider! MEN
jag kan helt enkelt konstatera, så här efter ett antal novemberdepressioner att jag måste göra något åt det.

Så jag stack! Några kanske märkte att det blev lite tyst här på -Njut-, några märkte nog ingenting alls, men märker det förstås nu när jag så dramatiskt framställer min frånvaro. :)

Jag har fått mycket mycket sol och värme. Dagarna har erbjudit varma havsbad, svalkande poolplask och prunkande buskar och träd.

Jag har varit i Sharm el-Sheikh, på Sinaihalvön i Egypten.

NJUTBART!














Klart jag hade ett öga för trädgårdarna - mitt i ökenlandskapet! Allt konstbevattnat och anlagt.
Men trädgårdsnörden har även roat sig på annat håll. Kameler och beduiner och en himla massa plaskande i poolen.


Ett kort möte i en främmande värld. Hur tänker en 7-åring tro?

Far och son möter Nemo i Röda havet!

Dina kommentarer gör mig glad!

Dina kommentarer gör mig glad!