onsdag 23 maj 2012

Ibland blir det fel...

och sur blev jag!

Tre fina träd planterade jag. Grävde och grävde.

MEN

sakta men säkert ser jag att ett träd inte mår bra. Bladen slokar mer och mer.

Trots plantering enligt konstens alla regler.

hmmm 499 kronor i sjön tänkte jag

Men så ringde jag till Handelsträdgården där jag inhandlat träden. Blomsterlandet.

Blomsterlandet är för mig en stor kedja, ungefär som att handla på Coop. Så skeptisk var jag, måste jag erkänna.



Påskriset närmast i bild är det som inte vill ta sig.


Trädgårdsmästaren på Blomsterlandet Ella, Therese sade först att är det grönt under barken är det liv i det och nya blad kommer säkert med tiden. Jag skrapade försiktigt på barken och mycket riktigt var det grönt. Bara det att jag har erfarenhet av att kronan kan bli ojämn om man måste klippa bort en hel del. Det vill inte jag. Så jag frågade om jag kunde få byta. 

Inga problem alls. 

Jag är välkommen tillbaka med trädet för att få ett nytt i slutet av nästa vecka när dem fått in fler träd. 

Ibland blir det fel... men glad blev jag!

Så här ska ett friskt träd se ut, se vilken skillnad.




Jag vill gärna ha en så jämn krona som möjligt. Nedan i bild är ett friskt träd av samma sort. Ser ni att grenar växer jämnt ut från trädet, men att kronan "lutar" lite åt vänster i bild. Vad man kan göra med denna sort 'Accolade' är att vrida över en eller två grenar och knyta fast en liten tyngd i den grenen.


Nedan i bild håller jag i en gren och jag tycker genast att kronan ser jämn ut. Här ska knytas. Jag tar en kraftig bomullstråd eller nåt som liknande så att inte barken skadas.


Njut!

fredag 4 maj 2012

Plantera mera!


Man flyttar ju inte in soffan innan väggarna och taket är på plats vid husbygge. På samma vis tycker jag att man bör tänka när man har "fått" en ny trädgård. Först ut är väggar och tak. Just thuja är inte min personliga favorit, men jag funderar på att försköna den med annat framför. Vi får se... Men väggen har jag.

Idag fick tre kära träd plats i min trädgård och vips så är taket där. Knap Hill körsbär, Prunus, 'Accolade' har jag så många gånger tipsat kunder om och nu fick jag äntligen möjlighet att skapa denna trio av vårblomning hemma hos mig själv. Dem blir ca 5 meter höga, alltså inte alltför höga.

'Accolade' är träden som i Kungsträdgården som blivit kända för sin vackra blomning på bar kvist. Min placering av träden har sina förklaringar. Detta är alltså inget spontanköp utan det första jag började fundera över i september när husköpet blev klart. Varje träd är strategiskt placerat framför ett fönster så att vi får njuta av träden såväl utifrån som inifrån. Dem skyddar även mot insyn från grannen bakom häcken. Inte nu, men när träden vuxit till sig och tornar upp sig ovanför häcken kommer dem att göra skillnad. Grannens hus ligger lite högre men thujan tar stor plats redan som det är så högre får den absolut inte blir. Jag tror trädkronorna kommer att göra susen.





Groparna fyllde jag till hälften med vatten, sedan använde jag Plantjord av god kvalitet, barkmull och befintlig jord. Jag täckte sedan planteringsringen med barkmull när jag var klar och sedan duschade jag träden en bra stund innan jag gick in för vila. Det blev tre rejäla hål och nu ömmar rygg och axlar. Skönt dagsverke! 

I Hägernässtrand, i närheten av där jag bor, växer dem också.

 

Se så vackra "tak"!





onsdag 2 maj 2012

Ätbart i kruka


Årets tomater fick bli färdigodlade cocktailtomater, 'Gardners delight'. 

Jag har haft fullt upp med uppackning av väldigt många flyttlådor och många andra bestyr samt att jag lägger fokus på nyplantering av träd och buskar i trädgården så i år tar jag genvägar. 

Ätbart är ju ett måste och jag tycker det är så trevligt med ätbart i krukorna. Först ut är tomaterna. Dessa får stå utomhus om dagarna och så tar jag in dem och ställer dem så här på en bricka över natten. Jag låter dem inte stå i solen första dagarna för jag vill inte riskera att bladen bränns. Dem får fler och fler soltimmar allt eftersom. Mycket vatten kommer jag att ge dem och om några veckor är dem redo att flytta ut i krukorna på den soliga altanen.

Just nu står dem på skänken vid altandörren.



Dina kommentarer gör mig glad!

Dina kommentarer gör mig glad!